23948sdkhjf

For få lokale grusgrave vil fordyre projekterne

Alle regioner skal finde egnede udvindingssteder, ellers kan forhøjede råstofpriser genere bygge- og anlægsplaner
Det er vitalt for både byggebranchen og for skatteborgerne, at regionerne i forbindelse med de kommende regionale råstofplaner udpeger tilstrækkeligt mange steder til at udvinde sand, sten og grus, ellers kan prisen på råstoffer bliver så høj, at det kan fordyre store anlægsprojekter.

Ifølge beregninger fra en af de største råstofleverandører i Danmark, NCC, bliver råstofpriserne fordoblet, hver gang transportafstanden øges med 40 km.

Interesseorganisationen på området, Danske Råstoffer, advarer mod dette perspektiv i forbindelse med regionernes råstofforslag, som ifølge organisationen ikke har fundet tilstrækkeligt reelle opgravningssteder til at opfylde de lokale behov.

- Med hensyn til råstoffer som sand, sten og grus til bygge- og anlægsopgaver er afstanden afgørende. Der sker en voldsom fordyrelse af prisen på råstoffer, jo længere væk, de skal hentes, og det vil betyde, at de store anlægs- og byggeopgaver vil stige betragteligt i pris, og i øjeblikket er det vel ikke det, den danske stat har mest brug for, siger formand for Danske Råstoffer, Kim Fynbo Nielsen.

Inden for 30 km

Til daglig er han regionsdirektør i NCC Roads, Råstoffer, og deres tommelfingerregel er, afhængig af produktkvalitet, at de er konkurrencedygtige inden for en radius af omkring 30 km.

Generelt kan det såkaldte tilslag til beton køre længere, mens anlægsmaterialer til fyld og bundsikring kører væsentlige kortere.

Men hvis de skal kunne sælge deres produkter, skal de være tæt på de konkrete bygge- og anlægsprojekter.

NCC Roads har 31 grusgrave og såkaldte søpladser, hvor de henter råstoffer fra havbunden, rundt omkring i landet.

Tæt dialog

Danske Råstoffer, der har 40 medlemsfirmaer, er i tæt dialog med de forskellige regioner om emnet og den kommende råstofplan.

Og som Licitationen - Byggeriets Dagblad skrev i fredags, er organisationen ikke helt tilfreds med regionernes tackling af udfordringerne, som, den mener, er for konfliktsky med hensyn til udpegning af eksempelvis grusgrav-områder.

Den kritik afviste Danske Regioner dog fuldstændigt over for Licitationen - Byggeriets Dagblad i fredags.

Danske Råstoffer fastholder dog kritikken, men formand Kim Fynbo Nielsen kan godt forstå regionernes dilemma med at skulle udpege nye gravesteder, som kan genere lokalbefolkningen og give polemik, som især påvirker kommunalpolitikernes holdninger.

Men der er ingen vej uden om, mener Danske Råstoffer, som gerne vil hjælpe regionerne med at overtale kommunerne og befolkningen.

- Det er uhyre vigtigt, at befolkningen forstår, at adgangen til lokale råstoffer også vedrører dem. I øjeblikket er der mange offentlige anlægsprojekter, der er gået i stå grundet mangel på penge. Og højere råstofpriser vil forværre den situation. Derfor må borgerne forstå, at hvis de ønsker et nyt spor på Køge Bugt-motorvejen for at komme hurtigere på job eller en ny Cityring i København, så må de også acceptere nogle gener, når der skal skaffes råstoffer. Og det er ikke bare de store projekter, det handler om, men jo også om sand eller grus, hvis de skal have anlagt en terrasse, siger Kim Fynbo Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094