23948sdkhjf

Boligrenovering på dumping-vilkår

Arbejdsretten slår fast, at der skete massiv underbetaling på stort renoveringsprojekt i et alment boligselskab
Murerarbejdet ved en omfattende renovering for det almene boligselskab Sct. Jørgen i Holstebro i 2009 og 2010 foregik på vilkår, som ingen danske murermestre kunne konkurrere med.

Det slår Arbejdsretten fast i en kendelse, hvor 3F’s påstand om underbetaling i forhold til overenskomsten på tilsammen godt 1,3 mio. kr. tages til følge. Det indklagede byggefirma HB Bolig Aps. idømmes samtidig en bod på 1,5 mio. kr.

Det nu konkursbegærende byggefirma benyttede otte tyske enkeltmandsfirmaer til at udføre arbejdet med give 180 boliger i boligafdelingen på Thorsvej nye facader. De tyske murere blev afregnet pr. sten til en pris, som 3F under hele forløbet har vurderet til at være omkring halvdelen af, hvad en dansk murersvend skulle have. 3F har under sagen hævdet, at de otte murere reelt ikke var selvstændige, idet de ikke havde eget ledelsesansvar og fordi HB Bolig stillede materialer og materiel til rådighed.

3F har derfor hævdet, at de tyske murere skulle betragtes som lønmodtagere hos HB Bolig Aps og aflønnes efter den overenskomst, som parterne indgik, mens arbejdet på Thorsvej var i gang.

Det er denne påstand, Arbejdsretten nu tager til efterretning.

- Dommeren giver os medhold i, at der var tale om arme-ben-virksomheder, idet han lægger vores påstand om underbetaling i forhold til overenskomsten til grund ved udmålingen af boden, siger faglig sekretær i 3F Holstebro, Jens Ager Knudsen.

- Vi kan derfor kun være tilfredse med dommen, som vi kan bruge i andre beslægtede sager, hvor der er skabt fupfirmaer og arme-ben-konstruktioner alene for at slippe billigere end overenskomsten. Samtidig er dommen også en huskekage til Sct. Jørgen i særdeleshed og andre boligselskaber og bygherrer i almindelighed om at sikre sig mod løndumping, når arbejde sendes i udbud, siger han.

Jens Ager Knudsen gør opmærksom på, at den konkrete sag kun handler om fire af de i alt 15 renoverede boligblokke. 3F opgiver nu at føre sag for de sidste 11 blokke som følge af HB Bolig Aps’ konkurs. Underbetalingen på hver blok udgør ifølge Jens Ager Knudsen omkring 375.000 kr. i gennemsnit, det vil sige sammenlagt cirka fire mio. kr.

Har lært af sagen

Boligselskabet Sct. Jørgens’ direktør Kurt Degnbol siger til Licitationen, at han naturligvis ikke er glad for sagen.

- Vi valgte det billigste bud fra en dansk entreprenør og havde ikke fantasi til at forestille os, at arbejdet blev udført af tyske enkeltmandsfirmaer. Men jeg mener, at vi har lært af fortidens synder. Vi håber, vi har fået lavet et værn, så noget sådant ikke sker igen. Vi har som følge af denne sag fået udarbejdet en arbejdsklausul, som nu er standard i forbindelse med vores udbud, siger han.

Kurt Degnbol oplyser, at HB Bolig siden renoveringsopgaven på Thorsvej, har budt på andre af boligselskabets byggeopgaver.

- Og selv om han var billigst i det ene tilfælde, valgte vi at gå uden om ham, fordi vi ikke følte, at tilbudet var konditionsmæssigt. Ham (HB Bolig Aps’ direktør Claus Bruhn) har vi ikke lyst til at samarbejde med mere. Det har kun givet os problemer, siger boligselskabets direktør. Sagen fra Holstebro gav i øvrigt anledning til, at Boligselskabernes Landsforening generelt anbefalede sine medlemmer at anvende arbejdsklausuler i udbudsgrundlaget.

HB Bolig Aps. gik i betalingsstandsning for godt to uger siden, og efterfølgende har 3F på vegne af sine medlemmer i virksomheden indgivet konkursbegæring.

Faglig sekretær Jens Ager Knudsen oplyser, at 3F vil gøre krav på boden på 1,5 mio. kr. overfor konkursboet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109