Sommer uden agurker
Men "agurketiden" har i år været forbavsende rolig. Det har så til gengæld givet plads for en generel debat i medierne om konsekvenserne af det åbne arbejdsmarked både i forhold til ikke mindst østeuropæernes trækken på vore sociale ydelser, men også i forhold til østarbejdernes overtagelse af danske arbejdspladser.
Det må efterhånden stå klart for alle, at politikerne bevidst eller ubevidst har undervurderet konsekvenserne af arbejdskraftens frie bevægelighed. Der var ikke grænser for de beroligende ord, da Østeuropa fik adgang først til EU og siden det åbne arbejdsmarked, og fagbevægelsen sluttede op bag optimisterne med løfter om, at "den danske model" nok skulle vise sin duelighed.
Leder på Center for Europæisk Politik Marlene Wind kalder i Jyllands-Posten de danske politikere for "tudefjæs", når de "piber over noget, som de i hvert fald har kunnet forudse siden 2002, da Anders Fogh Rasmussen stod ude i Bella Centret og kaldte aftalen om østudvidelsen et historisk øjeblik".
Sket er sket, og det er næppe realistisk, at Danmark kan forvente, at det øvrige EU tilpasser sig den danske arbejdsmarkedsmodel og velfærdsmodel. De østeuropæiske lande kan ikke se andet end fordele ved, at deres borgere kan rejse til Danmark og arbejde for en løn, der er langt højere end i hjemlandet, men i Danmark er meget lavere end de sædvanlige danske lønforhold. Samtidig får de sociale ydelser, som man i Østeuropa ikke bare finder attraktive, men overdådige. Det er ikke et problem for Østeuropa kun for Danmark og det tæller ikke meget på EU-arenaen.
De danske politikere er derfor nu, ligesom arbejdsmarkedets parter, nødt til at drage konsekvenserne af virkelighedens verden og ikke et glansbillede af virkeligheden.
Vælgerne har på fuld demokratisk vis sammensat et Folketing med stort flertal af partier, der har bakket op omkring dansk EU-politik. Nu må disse partier sammen med arbejdsmarkedets parter så finde ud af, hvordan fremtidens danske model skal se ud.
Indtil videre har meldingen fra politikerne blot været - vi vil lige se tiden an. Desværre er sandheden nok, at de ikke tør fortælle vælgerne, hvad virkeligheden er.