23948sdkhjf

Se dog fremad - men lær af fortiden

De seneste tal for dansk økonomi i 2012 har straks udløst den sædvanlige politiske mudderkastning fra oppositionen. Men det er en kritik, der er uanvendelig, med mindre politikerne lærer af fortiden.

Alt tyder på, at Helle Thorning-Schmidt sammen med SF og De Radikale netop har lært af fortiden. De har lagt venstrefløjsretorikken og de rituelle stammedanse til side og foretager sig nu det nødvendige for at landet ikke bare kan komme ud af krisen, men også forberede sig på at kunne springe med på det opsving, der selvfølgelig må komme på et eller andet tidspunkt.

Det er ikke sjældent, at politikere på Christiansborg erkender, at de godt ved, hvad der skal til, for at Danmark kommer frelst gennem krisen - de ved bare ikke, hvordan de skal blive genvalgt, hvis de gør det nødvendige. Det bliver spændende at se, om Helle Thorning- Schmidt bliver belønnet for at “gøre det nødvendige". Indtil regeringen præsenterede sin vækstpakke, havde man mest på fornemmelsen, at krisebevidstheden var større blandt borgerne end blandt politikerne. Helle Thorning-Schmidt og ikke mindst Bjarne Corydon viser, at de har lyttet, og i stedet for at klistre deres økonomiske politik op af økonomerne i embedsapparatet, har politikerne denne gang prøvet noget helt nyt - brugt deres fornuft. Indtil videre har Venstre og De Konservative forsøgt at nedgøre regeringens vækstplan med påstande om, at det er blå politik. Så er det da mærkeligt, at den blå politik ikke blev gennemført i de 10 år, hvor Venstre og De Konservative havde regeringsmagten.

Selvfølgelig skal den borgerlige opposition have visse indrømmelser i de kommende forhandlinger - det virker næsten oplagt, at lavere grænsehandelsafgifter ikke indgår i vækstpakken. De ligger til gengæld i finansministerens skuffe og venter på at komme op til overfladen som indrømmelser til de kommende forligspartier. Og så er der lige en forbedring af BoligJobordningen, der også kan komme i spil for at få Dansk Folkeparti med i forliget, der vil efterlade Liberal Alliance og Enhedslisten på sidelinien.

Det mest spændende bliver at se, om SF kan holde til forsat at køre med på regeringstoget, eller om presset fra baglandet bliver så stort, at Annette Vilhelmsen og Co vælger at hoppe af i farten. Det vil give nogle voldsomme knubs, men spørgsmålet er, om der er nogen vej tilbage.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094