23948sdkhjf

Udbudsfarce fortsætter

Skive Kommunes affaldsafdeling må nu igen se en underkendelse af et udbud af renovation i øjnene. Kommunen har igen været i modvind i Klagenævn for Udbud
Det er ikke helt nemt at være Skive Renovation 4-S i øjeblikket. Renovationsafdelingen hører under Skive Kommune, og har flere gange uden held forsøgt at udbyde renovationskørslen i Skive og opland, som tilsammen dækker det meste af Salling-området. Hver gang kommunen har udbudt arbejdet, er der kommet klager ind over den måde udbudsmaterialet er udarbejdet på, eller der har været fejl i den måde, udbyderen har vurderet tilbuddene på.

Således også denne gang, hvor renovationsselskabet RenoNorden efter det sidste udbud i juli sidste år indklagede afgørerelsen af licitationen til Klagenævnet for Udbud, og fået medhold delvist medhold.

I den pågældende sag som vi tidligere har omtalt, har vi fået aktindsigt i den beregning af tilbuddene, som rådgiveren, COWI har foretaget for Skive Renovation, og der er tale om to punkter, der har fået RenoNorden til at indgive klage til Klagenævnet for Udbud.

Første punkt drejer sig om det antal personer, der stilles til rådighed for at udføre opgaven. Her anfører RenoNorden 10 personer, mens konkurrenten, Filtenborg fra Mors, som for nuværende har entreprisen, angiver 14 personer.

- Men det er forkert, fordi de fire yderligere personer er sat ind på opgaver, som ikke har noget med selve udbuddet at gøre, sagde RenoNordens direktør Torben Lindholm til Licitationen Byggeriets Dagblad samt til den lokale avis, Skive Folkeblad dengang sagen blev indbragt.

Det andet forhold går på tilstedeværelsen af reservebiler. Her oplyses det i RenoNordens tilbud, at der er ekstrabil i blandt andet Silkeborg samt i andre nærliggende byer, som kan tage over, hvis noget går galt.

Klart billigst

Af RenoNordens tilbud fremgår en pris, der er 224.000 kr. billigere end Filtenborg, svarende til 1,12 million kroner over de fem år, entreprisen varer. Prisen vægter i udbuddet med 70 procent. De resterende 30 procent er fordelt med 10 procents vægt på hver af elementerne driftsikkerhed, kvalitet og service.

- Jeg synes det ser mærkeligt ud. Prisen vægter i tilbuddet med 70 procent, og vi er de billigste. Vi er en affaldsvirksomhed med styr på tingene, og vi samler dagligt affald ind fra én million mennesker. Vi har alle certifikater i orden, vi har referencer, vi har reservebiler, vi kan sætte ind osv. Alligevel får vi i udbyderens rådgivers evaluering meget lave karakterer i de kriterier, der dækker de sidste 30 procent, nemlig driftsikkerhed, kvalitet og service. Det fatter jeg ganske enkelt ikke. Den sag lugter i den grad af protektionisme, og vi har derfor valgt at sende en klage til Klagenævnet for Udbud, sagde direktøren for RenoNorden, Torben Lindholm til Licitationen, da sagen i juli måned sidste år blev indbragt for klagenævnet.

Overraskende drejning

Nu har RenoNorden så fået ret. Men ikke helt ret. Faktisk har man ikke givet firmaet medhold i klagepunktet om driftsikkerhed og reservebiler. Til gengæld rører man ved et meget pricipielt punkt, nemlig den vægtning og pointtildeling, som ligger til grund for den endelige tildeling af entreprisen til entreprenøren fra Mors, som stod til at vinde entreprisen igen.

I kendelsen siger Klagenævnet blandt andet:

“....den af klageren anvendte pointtildelingsmodel vedrørende underkriteriet pris er opbygget på en sådan måde, at kun en begrænset del af pointskalaen udnyttes. Et tilbud, som er dobbelt så højt som det laveste, får således karakteren 5, og et tilbud, der er tre gange så højt som det laveste, får karakteren 3,33. Pointsystemet er dermed opbygget sådan, at det i praksis ikke kan afspejle den spredning i de tilbudte priser i de indkomne tilbud, som er forventelig. Konsekvensen er, at de tilbudte priser i praksis vægter langt mindre end de i udbudsbetingelserne angivne 70 procent. Denne virkning af pointsystemets opbygning afspejles også i den konkrete tilbudsbedømmelse, hvor alle tilbud får karakterer mellem 8 og 10, det vil sige at kun 10-20 procent af pointskalaen udnyttes.

- Jeg synes, det er vildt, at man underkender et system til pointtildeling, som har været anvendt i en meget lang række sager gennem de sidste 10-15 år, siger lederen af renovationsafdelingen i Skive, Svend Pedersen, til Licitationen Byggeriets Dagblad.

Krav om ligebehandling

Af kendelsen fremgår det at:

“Indklagede har handlet i strid med principperne om ligebehandling og gennemsigtighed i udbudsdirektivets artikel 2 ved under tilbudsevalueringen at anvende en pointmodel vedrørende pris, som ikke kunne danne grundlag for en lovlig tildelingsbeslutning. Indklagedes beslutning af 24. juni 2011 om at indgå kontrakt med Nykøbing Dag- og Industrirenovation v/Bjørn Filtenborg annulleres."

Svend Pedersen kan ikke svare på, hvad der nu skal ske, da udbuddet ifølge kendelsen er kendt ugyldigt.

- Vi har ikke behandlet sagen endnu, men den ender nok på borgmesterkontoret, hvor juristerne sidder. Så må vi tage den derfra, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096