23948sdkhjf

Metro-entreprenør konkurs efter afsløring af lønfusk

Cinterex har indgivet konkursbegæring - Metroselskabet lover at følge eventuel afgørelse i Arbejdsretten
Den portugisiske metroentreprenør Cinterex’ danske selskab kaster håndklædet i ringen og anmelder konkurs.

Konkursbegæringen kommer i kølvandet på afsløring af massiv lønfusk og et krav fra 3F om efterbetaling af 10-11 mio. kroner.

Metroselskabet og hovedentreprenøren på Cityringen CMT (Copenhagen Metro Team) besluttede 5. december at afbryde samarbejdet med Cinterex, fordi selskabet ikke var i stand til at levere ordentlig dokumentation for, at deres arbejdere aflønnes efter danske regler.

I samme forbindelse blev det dog aftalt, at Cinterex skulle afslutte igangværende betonarbejder i stationsskaktene på Nørrebros Runddel og Nuuks Plads. Dette arbejde er nu indstillet som følge af konkursbegæringen.

3F har efter afsløringen af underbetalingen rejst en faglig sag mod Cinterex med som nævnt krav om efterbetaling på 10-11 mio. kroner. Sagen vil fortsætte trods konkursen.

- Metroselskabet og CMT har tilkendegivet, at de vil følge en afgørelse i Arbejdsretten, og derfor gøres sagen klar til Arbejdsretten. Vi mener, vi har en god og veldokumenteret sag. Indtil videre har 18 af Cinterex’ ansatte meldt sig ind i fagforeningen og har leveret god dokumentation til sagen, og der kommer hele tiden nye folk, som er blevet snydt. Mange af folkene har ført præcise lister over deres arbejdstid, og der tegner sig et mønster med langt flere arbejdstimer end de har fået løn for, siger Palle Bisgaard, næstformand i Byggegruppen i 3F.

Afgørelse følges

Det er CMT som hovedentreprenør, der har kontrakt med Cinterex, og som er ansvarlig overfor Metroselskabet.

CMT’s HR-manager, Ole Munck, ønsker ikke at udtale sig. Han henviser til kommunikationschef Jens Munch, som det trods flere henvendelser på telefon og mail ikke er lykkedes at få fat i.

Licitationen ville blandt andet gerne have spurgt om CMT agter at gøre Cinterex’ portugisiske moderselskab økonomisk ansvarlig for, hvad Cinterex DK Aps måtte blive idømt af bod og erstatsningsansvar - og om CMT vedstår eventuel efterbetaling til Cinterex-medarbejdere.

Da Metroselskabet og CMT besluttede at afbryde samarbejdet slog Metroselskabets adm. direktør Henrik Plougmann Olsen fast, at Metroselskabet og CMT vil sikre, at “afgørelsen bliver fulgt", hvis Arbejdsretten finder, at Cinterex har brudt reglerne.

Cinterex har to gange i løbet af fire måneder i år erkendt brud på overenskomsten og har accepteret en samlet bod på godt en mio. kroner til 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforeningen. En del af beløbet er ikke betalt.

3F har opfordret CMT til at sikre, at andre underentreprenører overtager Cinterex-medarbejderne, der pludselig står uden arbejde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109