23948sdkhjf

Østarbejdere er fleksible og mere arbejdsvillige

Ifølge virksomhederne i bygge og anlæg betyder fleksibilitet i forhold til arbejdstid mere i valget af østarbejdere end lavere løn, viser undersøgelse
Når danske bygge- og anlægsvirksomheder ansætter østarbejdere skyldes det, at de er mere arbejdsvillige og mere fleksible i forhold til arbejdstid end dansk arbejdskraft. Lønnen har mindre betydning.

Sådan lyder virksomhedernes forklaringer ifølge en ny stor undersøgelse om danske virksomheders brug af østeuropæisk arbejdskraft, som FAOS, Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, har gennemført for Beskæftigelsesministeriet. Undersøgelsen bygger på svar fra virksomheder inden for fem brancher; ud over bygge og anlæg også landbrug, hotel og restauration, rengøring samt udvalgte dele af industrien.

I bygge og anlæg siger næsten tre af hver fire arbejdsgivere, der har østarbejdere ansat, at arbejdsvilligheden og den større fleksibilitet er baggrunden for deres valg. 57 procent siger, det skyldes mindre sygefravær, mens 38 procent angiver, at reducerede lønomkostninger spiller ind i valget.

Ifølge undersøgelsen får østarbejderne i byggeriet en timeløn på 139 kroner i gennemsnit. Det er 16 procent eller 27 kroner mindre deres danske kolleger, men dog væsentligt over overenskomsternes mindstebetalingssatser. Det kan forklares med, at næsten 90 procent af arbejdsgiverne er omfattet af overenskomst.

Andelen af virksomheder i bygge og anlæg, der til undersøgelsen oplyser, at de ansætter østarbejdere, er otte procent. Undersøgelsen udelukker ikke, at omfanget af østarbejdere i branchen er blevet undervurderet.

Lavere løn

Undersøgelsen giver imidlertid ingen svar om aflønningen hos de østarbejdere, der arbejdere i udstationerede virksomheder.

- Vi har spurgt til det, men i langt de fleste tilfælde har svaret været, at de danske virksomheder i bygge og anlæg ikke ved noget om aflønningen hos deres udenlandske underentreprenører. Det kan vi ikke tage som et positivt bevis på, at der er lavere løn og plat og svindel hos de udstationerende virksomheder, men det er påfaldende, at arbejdsgiverne på dette punkt ikke har været oplysningslystne, siger Søren Kaj Andersen, leder af FAOS, og sammen med Jonas Felbo-Kolding forfatter til undersøgelsen.

Kun 21 procent eller godt hver femte virksomhed, der havde haft østeuropæere tilknyttet via underentreprenører, kom med brugbare svar om den gennemsnitlige timeløn. Undersøgelsen kan derfor på den baggrund ikke sige noget repræsentativt om de udstationeredes lønforhold.

- Vi ved dog fra tidligere undersøgelser, at lønnen for netop udstationerede er lavere end generelt i branchen. Denne tolkning understøttes yderligere af, at 60 procent de af virksomheder, som bruger østeuropæere via underentreprenører, angiver reduktion af lønomkostninger som en af fordelene, siger Søren Kaj Andersen.

Afliver myter

I en kommentar til undersøgelsen siger Dansk Arbejdsgiverforenings adm. direktør Jørn Neergaard-Larsen, at undersøgelsen afliver “de myter om østeuropæiske medarbejdere, som dele af fagbevægelsen stædigt har forsøgt at danne".

- Undersøgelsen dokumenterer, at danske virksomheder ansætter østeuropæisk arbejdskraft primært, fordi de ikke kan finde kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Og de ansættes, fordi de er motiverede og engagerede medarbejdere, siger han.

Gunde Odgaard, sekretariatschef i BAT-kartellet, noterer, at undersøgelsen ikke siger noget om de udstationeredes lønniveau, men synes alligevel, at der er tale om en god rapport.

- Der er flere opløftende resultater i undersøgelsen. Eksempelvis viser det sig, at når en virksomhed har indgået en overenskomst, så bliver lønforskellen mellem danske og udenlandske arbejdstagere mindre. Imidlertid er der alligevel lønforskelle, som ikke kan forklares af andre forhold end at arbejdstagerne kommer fra et andet land, siger Gunde Odgaard.

Leder side 4
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078