Højere straf for dumpning af byggeaffald
Problemet med byggeaffald i naturen er ifølge Naturstyrelsen et stadig stigende problem. Årsagen til problemet kan blandt andet søges i de stigende affaldsgebyrer, samt det forhold at nogle firmaer, som arbejder illegalt i Danmark, bruger denne ulovlige metode til at bortskaffe sit affald. For eksempel har man siden 2005 set udenlandske anlægsgartnerfirmaer, som bryder stort set alle regler, hvilket blev dokumenteret i TV2 i samarbejde med anlægsgartnernes brancheforening.
Det er politiet, som efterforsker sager om henkastet affald. For erhvervsdrivende er "normalbøden" for at smide affald i naturen 8.000 kroner. Kan affaldet spores tilbage til kunden, skal kunden også forvente en hilsen fra politiet.
Der er faldet nogle bøder; For eksempel i en sag, hvor en borger havde smidt affald i skoven i form af både bildele, rester fra et stakit og køkkenaffald. Men han havde også smidt breve ud, med sin adresse på. Han fik besøg af politiet og bøden blev på 5.000 kroner.
Reglerne om straf for dumpning af affald findes i Naturbeskyttelsesloven og Miljøbeskyttelsesloven. I udlandet kan man risikere meget store bøder for at henkaste affald i størrelser på op til 20.000 kroner. I Danmark er der hjemmel til at idømme bøde og fængsel i op til et år.
Men i så fald skal der være tale om særdeles grove overtrædelser af miljøbeskyttelsesloven. Vi har ikke set, at sådanne straffe er blevet taget i brug.
Henset til at omkostningerne til bortskaffelse af affald er stigende og dermed også berigelsen ved at begå lovovertrædelser på dette område, bør man overveje at øge strafferammen og bødeniveauet.
Det er ikke rimeligt overfor lovlige byggefirmaer, som til daglig med CVR-nummer på bilen og skilt på byggepladsen, bortskaffer sit affald på lovlig vis, samt betaler for det, at nogle firmaer blæser på reglerne.
Alene omkostningerne til fjernelsen af det ulovlige affald kan næppe dækkes af de nuværende bødestørrelser. Man kunne i den forbindelse overveje at afsætte flere ressourcer til efterforskning for eksempel i regi af Naturstyrelsen, for at komme uvæsnet til livs.
Folketinget besluttede tilbage i 2008 at hæve de bødesatser, som er vejledende for domstolene. Bødestørrelserne kan ses på Naturstyrelsens hjemmeside.