23948sdkhjf

Urimelig kritik af det nye affaldsgebyr

Danske Malermestre har i de seneste to år kæmpet en hård kamp imod det obligatoriske affaldsgebyr, hvor alle virksomheder er blevet pålagt at betale til de kommunale genbrugspladser, uanset om de har brugt dem eller ej og uanset hvor meget affald, de i givet fald har afleveret.

Derfor er vi meget lettede over, at ordningen fra 1. januar 2012 er blevet frivillig, og at der tegner sig et billede af, at de fleste kommuner vælger en klippekortsløsning, hvor man betaler pr. besøg, mange gange kombineret med en mulighed for at tegne et abonnement.

Den nye ordning har desto mindre ført til kritik fra nogle virksomheder, men kritikken kommer ikke overraskende fra de virksomheder, der nu kommer til at betale mere, fordi andre virksomheder har betalt for dem i de sidste 2 år. Der var f.eks. forleden i Licitationen en enearbejdende murermester, der klagede over, at han nu skulle til at betale mere end 20.000 kr. om året, hvor han tidligere havde været vant til at betale ca. 7.000 kr. Efter eget udsagn havde han behov for at komme på genbrugspladsen 8-10 gange om måneden med sit byggeaffald.

Til det må jeg sige, at det vel kun er rimeligt, at murermesteren skal betale for sine besøg på den kommunale genbrugsplads, og at det ikke er de lokale malermestre, der kommer en gang om måneden med lidt afdækningspap og nogle tomme plasticbøtter, der skal betale for hans murbrokker. Det har jo været situationen i både 2010 og 2011. Desuden har han altid muligheden for at komme af med sit affald på en anden måde.

Der er også opstået kritik af, at der måske kan snydes med den ny ordning, så erhvervsaffald fremover kamufleres som privat affald, og at udenlandske virksomheder fortsat vil kunne snyde sig uden om afgiften. Til det sidste må jeg sige, at det da må være den letteste opgave i verden at opkræve afgiften fra de udenlandske virksomheder. Deres affald kan jo nærmest pr. definition ikke være privat. Så når der kommer en bil med udenlandske nummerplader, må det være ret let for personalet på genbrugspladsen at kontrollere, om den har betalt for besøget eller ej.

Med hensyn til det første tror jeg ærlig talt ikke, at der er ret mange virksomhedsejere, der ønsker at bruge tid på at omlæsse byggeaffald over i den private bil. Hverken murermesteren med sine murbrokker eller malermesteren med hans afdækningspap.

Murermesteren vil jo alligevel blive opdaget, hvis han kommer 10 gange om måneden med sin private stationcar og et læs murbrokker, og for malermesteren vil besparelsen være uendelig lille.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094