23948sdkhjf

Comeback til Danmarks første højhus

Renoveringen af Kollektivhuset på Hans Knudsens Plads i København går nu ind i tredje og sidste fase, som afsluttes til september
Udfordringerne har været mange, men alligevel er det lykkedes entreprenørfirmaet B. Nygaard Sørensen A/S at bibeholde det gamle udtryk af Kollektivhuset, der har ligget der på Hans Knudsens Plads 1, lige ved Lyngbyvejen siden 1959.

Med sine 11 etager opført i 1959 bærer Kollektivhuset æren af at være Danmarks første højhus. Alle, der benytter motorvejen mod Helsingør kender huset som en lidt kedelig og grå kolos. Nu, 52 år efter, at Vanføres Boligselskab for Københavns Kommune fik opført højhuset, er totalrenoveringen i tre etaper i fuld gang.

Da Kollektivhuset stod færdigt i 1959, var de 172 lejligheder kun udstyret med te-køkkener, da en stor kantine sørgede for fælles bespisning af beboerne. Men det var ikke rentabelt i længden.

- En del af totalrenoveringen har derfor i første og anden fase været en renovering af køkken og bad i alle lejlighederne, samt delvis udskiftning af facader, skraldesugeanlæg og betonrenovering af facader, nye kloakker, faldrør og vandrør, samt glasfacade overdækkede altaner på 10. og 11. etage, fortæller pladschef Ken Knudsen fra Bent Nygaard Sørensen A/S.

I anden og tredje fase er alle vinduerne blevet skiftet ud og facaden er blevet renset ned. Men når man kører forbi bygningen kan man ikke umiddelbart se fornyelsen, og det er der en grund til.

Typisk for samtiden

I anden og tredje fase er alle vinduerne blevet skiftet ud og facaden er blevet renset ned. Men når man kører forbi bygningen kan man ikke umiddelbart se fornyelsen, og det er der en grund til.

Da den store renoveringsopgave blev besluttet lød kravet nemlig, at man skulle være tro mod huset, sådan som det oprindeligt stod, da det var færdigt i 1959. Bygningen har da også - sin størrelse og mange tekniske og indretningsmæssige udfordringer til trods – høj arkitektonisk kvalitet og er en typisk eksponent for samtidens bebyggelser.

Her i tredje og sidste fase er Bent Nygaard Sørensen A/S i fuld gang med at bygge 14 nye lejligheder på 1.sal, hvor der førhen har været erhvervsudlejning.

- Udfordringen her har været, at overholde de høje lydkrav og gøre facaden ud mod den meget støjende Lyngbyvej og Hans Knudsens Plads lydtæt, hvilket er lykkedes til fulde, siger Ken Knudsen.

Kollektivhuset har ifølge Ken Knudsen, også fået et meget moderne skraldesugeanlæg:

- Vi har stået for udbygningen af skraldesugeanlægget. Det er et utroligt smart system, hvor al det hårde arbejde omkring fjernelse af skrald er væk. Beboeren smider skraldet i skakten, det suges herefter ud til en container i gården, der komprimerer skraldet. Skraldet fjernes derefter let cirka to gange om dagen, eller efter behov.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109