23948sdkhjf

Udlandet er også en mulighed

Dansk iværksætter med kolossal international succes opfordrede på Dansk Erhvervs Årsdag danske iværksættere til at starte virksomhed i London, fordi danske erhvervsvilkår er for dårlige
Dansk Erhvervs årsdag i Bella Center blev endnu en gang det helt store tilløbsstykke med både erhvervsledere og politikere fra alle spektre.

De var alle mødt frem for at få en række bud på, hvordan politikere, borgere og erhvervsliv kan tage ansvar for at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark. Det fælles tema for dagen var Created in Denmark, og den blev indledt med et indlæg fra Jimmy Maymann, der trods navnet er pæredansk.

Rejs ud

Han solgte i 2011 sin virksomhed Go Viral til AOL, var medstifter af it-reklame-bureauet Neo Ideo, direktør på Leo Burnett og senior vice president for AOL. I dag er han er CEO ved Huffington Post. Direkte adspurgt, hvad der er hans bedste råd til en ung dansker, der vil starte egen virksomhed, svarede han:

- Rejs til London…

Han er af den grundlæggende opfattelse, at erhvervsklimaet for danske iværksættere simpelthen er for dårligt.

Stort skridt

Statsminister Helle Thorning Schmidt, blev spurgt hvad hun mener om Jimmy Maymanns "gode råd":

- Jeg håber, at danske virksomheder fortsat vil være i Danmark og starte op her. Det er regeringen hele tiden optaget af, og det er blandt andet derfor, vi har lagt vores vækstplan.dk frem. Det er et stort skridt på vejen og første gang i mange år, at vi tager et så stort skridt med 90 milliarder kroner, som giver bedre rammebetingelser for danske virksomheder. Det er en god idé at drive virksomhed i Danmark, sagde statsministeren.

Snævert fokus

Dansk Erhverv pegede på, at "i stedet for et snævert fokus på Made in Denmark, skal vi gøre os attraktive, så vi kan begå os i hele værdikæden". Men er byggeriet parat til at være med på en sådan udviking. Det spurgte vi administrerende direktør Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri om:

- Byggerier i Danmark er selvsagt "Made in Denmark", men vi laver også "Create in Denmark", når vi skaber design og industriproduktion. Derfor er og har byggeriet været med på den udvikling hele vejen igennem. Internationaliseringen er en af vore største muligheder, men også en af de største udfordringer, sagde Lars Storr-Hansen.

Bedre rammevilkår

Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør, Jørn Neergaard Larsen, var ikke ligefrem overrasket over meldingerne fra Jimmy Maymann og konstaterede, at Danmark er nødt til at tage afsæt i en internationaliseret virkelighed:

- Danmark skal forbedre rammevilkårene for opstart af virksomheder. Vi må erkende, at reformerne i vore nabolande er langt mere effektfulde, end de er i Danmark. Eksempelvis har man i Sverige med reformer flyttet titusindevis fra offentlig forsørgelse og tilbage på arbejdsmarkedet med den konsekvens, at de svenske produktionsomkostninger er lavere end de danske. En af de helt store udfordringer, vi står med i Danmark, er manglende kvalitet i vores uddannelsessystem. Det bør stå kart for enhver, at vi ikke har en god folkeskole i Danmark. Vi har en folkeskole, som taber alt for mange elever, der ikke har det fornødne grundlag til at uddanne sig på en erhvervsskole, sagde Jørn Neergaard Larsen til Licitationen.

Nødvendigt

Men først og fremmest er det ifølge DA’s administrerende direktør nødvendigt at sikre, at alle de job, der er og bliver ledige i Danmark, besættes med ledige danskere:

- Vi har verdens dyreste beskæftigelsessystem, men det fungerer overhovedet ikke efter hensigten. Samtidig med, at vi måned efter måned diskuterer dagpengesystemer og offentlig forsørgelse, bliver flere og flere job på det ufaglærte og faglærte område besat af borgere fra vore nabolande. Hvert eneste kvartal er den en vækst i indtaget af udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Det er godt for dansk erhvervsliv, men det er umuligt for det danske samfund, når man samtidig akkumulerer antallet af danskere på offentlig forsørgelse, som burde være i arbejde, siger Jørn Neergaard Larsen.

Rette vej - men...

Tídligere erhvervsminister Ole Sohn (SF) konstaterede, at selv om Danmark er på rette vej, er der lang vej tilbage, før vi reelt er konkurrencedygtige:

- Tiderne er helt anderledes, end det, der blev diskuteret i valgkampen. Dansk og europæisk økonomi er langt mere udfordret. Den realisme skal ind i billedet, når vi diskuterer erhvervspolitik og økonomi. Det er glædeligt, at der i stigende grad er en fælles politisk forståelse for, at vore konkurrencevilkår er udfordret, og at det er der, vi skal sætte ind for at skabe nye arbejdspladser, siger Ole Sohn.

Øjenåbner

Han fandt det tankevækkende, at en dansk iværksætter opfordrede danskere til at tage til London, hvis de vil starte ny virksomhed, men betegnede det samtidig som en "øjenåbner":

- Vi skal se på, om forholdene er gode nok for iværksættere. Ikke kun til at starte virksomhed, men at drive den op i en større skala. Det er afgørende, fordi hovedparten af alle nye arbejdspladser skabes blandt små – og mellemstore virksomheder. Derfor skal vi kræse om den type virksomheder, slutter Ole Sohn.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125