23948sdkhjf

Vækstmuligheder for de store

De nærmeste år vil være præget af skærpet konkurrence i bygge- og anlægsbranchen, og mange virksomheder kan ikke klare konkurrencen
Der er muligheder for vækst for den danske bygge- og anlægsbranche frem til 2020. Det kommer imidlertid til at ske under andre og skærpede konkurrencebetingelser, og det er ikke alle virksomheder, der får del i kagen i fremtiden. Mange af de helt små virksomheder vil simpelthen bukke under.

Sådan lyder nogle af sammenfatningerne i en rapport, som analyse- og rådgivningsfirmaet New Insight har lavet for Dansk Byggeri.

- Der er ingen tvivl om, at branchen er udfordret. Internationaliseringen er en udfordring med mange risici, men rapporten viser også, at der er muligheder for betydelig markedsvækst. Det handler om tilgangen til forandringerne og hvordan de håndteres. Vi er nødt til at se forandringer som nye muligheder, siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri i en kommentar til rapporten.

Øget urbanisering

Den positive udlægning af rapporten er, at vækst bestemt er en mulighed. De største potentialer for markedsvækst er baseret på et scenarie, hvor tre forskellige tendenser spiller sammen. Det drejer sig om en intensiveret urbanisering af Danmark, at pensionskasserne forøger deres investeringer samt at der opstår en ny type developers.

Hvad angår urbaniseringen, så koncentrerer befolkningen sig allerede i stadig hurtigere grad i Øresundsregionen og i det, som kaldes 100 km-byen, det vil sige det nærmest sammenhængen bybånd fra Aalborg over Aarhus til Trekantsområdet. Urbaniseringsgraden er imidlertid mindre i Danmark end i hovedparten af EU-landene, og selv om Københavns Kommune forventes at vokse med 100.000 indbyggere på ti år, så vil den forventede urbanisering af for eksempel Stockholm være større i den samme periode. Hvis Danmark blot nærmer sig EU-gennemsnittet vil det indebære en betydelig intensivering af urbaniseringstendensen og give vækstmuligheder for bygge- og anlægsbranchen.

Fremtid i konceptbyggeri

Vækstpotentialet bygger også på, at pensionskasserne forøger deres investeringer i boliger og anlæg med fire-fem gange i forhold til i dag ikke mindst i storbyerne. Endelig ser man en tendens, hvor der opstår en ny type developers, som formår at satse på udvikling af bæredygtigt konceptbyggeri med eksportpotentiale. Konceptbyggeri ses som en central del af branchens modsvar til det intensiverede konkurrencepres, som branchen allerede oplever på hjemmemarkedet. Konceptbyggeri kan mere end kompensere for tab af indenlandske markedsandele, som allerede sker og fortsat vil ske som følge af globaliseringen.

Nye boligbehov

Der ses også et enormt potentiale i at få etableret en intensiveret omdannelse af den eksisterende bygningsmasse til befolkningens fremtidige behov. Det handler om at udnytte de markedsmuligheder, der udspringer af ikke mindst de unges og de ældre særlige behov i form af omdannelse af eksisterende boliger.

Der ses ligeledes et marked i modernisering af de mange parcelhuskvarterer fra 1960’erne og 1970’erne. Tendensen til ombygning af gamle erhvervs- og institutionsbygninger til nye behov inden for erhverv og fritid vil fortsætte og kan styrke, og så er der udsigt til en fortsat revitalisering af den almene boligsektor, ligesom der findes vækstpotentiale i en forebyggende indsats overfor kommende klimaændringer og krav om energioptimering af ikke kun nybyggeri men også den eksisterende bygningsmasse.

Udenlandsk konkurrence

Meget af branchens vækst beror på politiske initiativer.

Rapporten nævner i den forbindelse blandt andet mere præcise og omfattende myndighedskrav til klimatilpasning, mulighed for at give udlændinge adgang til at købe sommerhuse i Danmark samt en fortsat målrettet og effektiv indsats for at sikre, at udenlandske virksomheder bedriver deres aktiviteter på det danske marked på en måde, så der skabes en fair og ensartet konkurrencesituation.

Der er nemlig ifølge rapporten ikke tvivl om, at markedet vil blive præget af flere større og flere udenlandske virksomheder, der udkonkurrerer mindre danske virksomheder.

“De store bliver større, og de små og mindre virksomheder vil være henvist til at kæmpe i et prispresset marked, blandt andet fordi de store virksomheder anvender velkvalificerede, fleksible og billigere udenlandske underleverandører. Det bliver således en normal konkurrencebetingelse", lyder profetien.

De små udfordres

Rapporten peger på en konsolidering af markedet for bygge- og anlægsbranchens store og større virksomheder. De små virksomheders mulighed ligger i at satse på særlige nicher eller kundesegmenter; markeder hvor virksomhederne ikke er udsat for så hård en priskonkurrence. Det kræver stærk faglighed. Mange små, ofte helt lokale virksomheder, vil i højere grad end i dag blive udsat for priskonkurrence og unfair konkurrence fra udenlandske aktører - og mange vil derfor fortsat gå ned, lyder fremtidsudsigten.

Dansk Byggeris adm. direktør Lars Storr-Hansen tror imidlertid, at man skal afstå fra alt for firkantede konklusioner om hvem der vil dø og hvem der vil overleve.

- Der er imidlertid ingen tvivl om, at specialisering er en god vej for mange små virksomheder. Det handler for alle - både store og små - om at have en klar strategi for hvad man vil og så udvikle kompetencerne til det, siger Lars Storr-Hansen, der også forestiller sig, at der er brug for flere store danske entreprenørvirksomheder for at flere af de store infrastrukturprojekter skal havne på danske hænder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079