23948sdkhjf

Hitlers Atlantvold smuldrer

100 gamle tyskerbunkere fra besættelsestiden skal fjernes – 10 millioner kroner er afsat til formålet
Mange af den tyske besættelsesmagts betonbunkere langs den jyske vestkyst, som udgjorde en del af Hitlers værn mod de allierede styrker (Atlantvolden) under 2. Verdenskrig, skal fjernes.

De er for farlige for badegæsterne efter udsættelse for vind og vejr, sand og saltvand igennem 70 år.

Der er cirka 600 bunkere tilbage, efter at de værst medtagne allerede er fjernet af hensyn til badende og andre strandgæster, som risikerede at stikke sig på sylespidse metalstykker, som strittede ud af betonen.

Skal væk

Men nu er det planen, at Kystdirektoratet vil fjerne yderligere 100 bunkere – anslået pris ca. 10 mio. kr.

Et af problemerne er ifølge Kystdirektoratet, at når bunkere, der ligger i vandkanten, bliver oversvømmet af vand, kan de ikke ses med det blotte øje. Det betyder, at badegæsterne risikerer at svømme ind i dem og pådrage sig skader, for havet har eroderet betonen og blotlagt armeringsjern, der mange steder stritter frem som jernpigge lige så skarpe som hajtænder.

Hovedparten af de farlige bunkere ligger i Ringkøbing-Skjern, bl.a. på Blåvand Strand, som i øvrigt er et yndet feriemål for tyske turister, i Holstebro, Lemvig og Thisted Kommuner. Regningen skal betales af Kystdirektoratet og Naturstyrelsen, ligesom de fire kommuner forventes at bidrage med 20.000 kroner for hver bunker, der bliver fjernet i deres område. Kommunerne skal i løbet af maj melde tilbage om, hvorvidt de vil deltage i finansieringen.

I Ringkøbing-Skjern Kommune er der registreret 21 farlige bunkere med synlige armeringsjern. Derudover er der registreret 10 i Thisted Kommune, 46 i Lemvig Kommune og 31 i Holstebro Kommune.

De fleste er der endnu

Nogle steder har man fjernet de gamle bunkere eller tildækket dem, men størsteparten ligger der endnu, stort set som de så ud ved krigens slutning. Kulturarvstyrelsen har erklæret flere af bunkerne bevaringsværdige og som en del af kulturlandskabet. Flere steder har man indrettet museer i de gamle fæstninger, som i dag er et oplagt mål for krigsturisme.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089