23948sdkhjf

Husejere skal hjælpes til kloakering

Kommunernes klimatilpasningsplaner indebærer ofte, at der også skal udføres kloakarbejde på private grunde. Derfor bør kommunerne hjælpe med finansiering, mener brancheorganisation
Hørsholm Kommune har netop måtte opgave at tvinge husejere til at bygge deres kloakker om til separatkloakeringer.

Borgerne protesterede over udsigten til udgifter på op til 300.000 kroner, og det får nu Danske Anlægsentreprenører til at frygte, at andre af landets kommuner havner i samme situation.

- Hvis vi skal have den ønskede effekt af klimatilpasningsplanerne, så vi undgår oversvømmelser og forurening, bliver politikerne nødt til også at hjælpe de private husejere med finansieringsmuligheder. Ellers bliver det planer uden løsninger, og det er næsten spild af penge, siger branchedirektør Niels Nielsen fra Danske Anlægsentreprenører.

Ændret lovgivning

Landets kommuner skal inden årets udgang have udarbejdet klimatilpasningsplaner, som skal sikre mod klimaskader. Og Danske Anlægsentreprenører forudser, at det vil betyde gravemaskiner på private grunde, hvilket igen rejser spørgsmålet om, hvor pengene skal komme fra.

I flere kommuner indgår det i planerne, at spildevand og regnvand ikke længere skal løbe i samme rør, men ledes bort i hvert sit system.

En sådan ændring kan ikke gennemføres uden, at der også laves nødvendige ændringer på private grunde, og det er grundejeren selv, der skal betale den del af udgifterne.

- Lovgivningen er ændret i de senere år, så spildevandsselskaberne kan finansiere en kommunes ekstraudgifter, hvis den fx udformer en parkeringsplads, så den kan bruges til opsamling af regnvand ved skybrud. På samme måde bør spildevandsselskaberne eller kommunerne kunne bidrage med finansiering af private grundejeres udgifter til for eksempel adskillelse af regn- og spildevand på privat grund, siger Niels Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094