23948sdkhjf

Fra åben kloak til rekreativt parkstrøg

Kommuner samtænker udvikling af rekreativt område med skybrudssikring
Harrestrup Å er i dag en åben kloak, der modtager både regnvand og spildevand fra en række kommuner på den københavnske vestegn.

Visionen er, at den i alt 30 kilometer lange å atter skal være et naturligt vandløb med rent vand - og at åen skal kunne bidrage til, at voldsom nedbør ledes væk og ikke havner i de nærliggende kældre.

Ni kommuner på Vestegnen har gennem en del år samarbejdet om et projekt, der på langt sigt skal genskabe et naturligt vandløb - og hvor statens krav til god økologisk tilstand skal opfyldes. Samtidig skal de nye rekreative områder omkring åen udformes på en sådan måde, at åen uden skade på de omgivende områder kan oversvømmes i forbindelse med voldsomme skybrud.

Københavns Kommune har netop i forbindelse med budgetforliget for 2013 afsat 42 mio. kroner til projektudvikling af skybrudsprojekter, herunder Harrestrup Å.

- Harrestrup Å er et rigtig godt eksempel på, at vi kan sikre byen mod klimaforandringer og skybrud samtidig med at vi giver københavnerne bedre rekreative muligheder. Med den rette lovgivning kan vi takstfinansiere de initiativer, der skal sikre afledningen af regnvand, mens kommunen via skatterne kan finansiere de rekreative elementer, der ikke har betydning for håndteringen af regnvand, siger Københavns teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF).

Åen som del af parker

I dag er Harrestrup Å lagt i betonkanal og enkelte steder i rør. Adgangen til åen er begrænset, og de fleste steder er der hegn omkring åen og dens stejle indhegnede skråninger. Åens rekreative muligheder er med andre ord ikke udnyttet. Visionen er, at åen igen bliver et naturligt og synligt vandløb, og at åen integreres i det bånd af parker, som den løber igennem på dens færd mod Kalveboderne.

Der er udarbejdet skitseforslag til, hvordan Harrestrup Å kan restaureres fra Ballerup til Kalveboderne.

Tanken er, at åen skal have en profil i tre niveauer. Bundbredden i åen indsnævres til en smal rende, så der selv med ved små vandføringer er en rimelig vanddybde. De to næste niveauer skal sikre, at vandløbet også i fremtiden kan transportere store vandmængder. På det øverste niveau indrettes der plads til gående, mens der på det nederste udplantes forskellige vådbundsplanter, som tilgodeser åens funktion både funktionsmæssigt, biologisk og rekreativt.

Det er tanken, at åens bund får lette slyngninger.

Badning i Kalveboderne

Vandkvaliteten i åen er ifølge en analyse, som Københavns Kommune har udarbejdet, generel god i den øvre del, mens kvaliteten ikke er tilfredsstillende i den nedre del af systemet. Det skyldes udledninger fra separat kloakerede områder og overløb fra fælleskloakerede oplande. Hvis målsætningerne for vandløbssystemet skal opfyldes, skal antallet af udledninger fra de fælleskloakerede områder nedbringes, hedder det i analysen.

Når åens vandkvalitet bliver tilfredsstillende, vil det åbne for badning i Valbyparken i Kalveboderne.

Projektet skal gennemføres over en årrække, idet der er tale om betydelige investeringer i afløbssystemet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093