23948sdkhjf

Danske gartnere mod grøn norsk toldmur

I frustration over norsk protektionisme forærede danske gartnere tirsdag hver af de 169 norske Stortingsrepræsentanter en gratis hortensia
Normalt er danske gartnere et fredeligt folkefærd, som har det bedst med at gå rundt i deres væksthuse og få deres planter til at gro, mens de bidrager til den danske vareeksport med 2,4 mia. kroner om året.

Men nu flyder bægeret med de norske brystdråber over. Efter at Norge denne sommer fra den ene dag til den anden indførte en toldmur på 72 procent på hortensiaer, er det slut med at gå stille med dørene. De danske gartnere slæbte således tirsdag eftermiddag fire containervogne læsset med 169 hortensiaer ind foran hovedindgangen til det norske Storting i Oslo, hvor de delte en ud til hver norsk Stortingsrepræsentant.

- Når nu det ikke er muligt via medierne at gøre de norske politikere opmærksomme på, at de opfører sig ualmindeligt protektionistisk og faktisk er med til at begrænse den frie handel, som de ellers selv plæderer for, så må vi jo tage skrappere midler i brug, fortæller formand for Dansk Gartneri, Kristian Madsen.

Han stod allerforrest ved trappen til Stortinget i dag, da de danske gartneres lovlige og anmeldte demonstration gik i gang.

- At indføre en toldmur, som Norge har gjort her, går stik i mod den EØS-aftale, som de selv har indgået med EU, hvor de forpligter sig til gradvis liberalisering. Frihandel er en af grundstenene i det gode forhold, der er mellem de europæiske lande. Hvis de norske politikere ønsker, at de norske gartnere skal fortrænge de danske og hollandske, burde de hellere kigge på de norske rammevilkår i stedet for at indføre regler efter cubansk forbillede, siger Kristian Madsen.

Han håber, at dagens demonstration vil få de norske politikere til at rive toldmuren ned og efterlyser samtidig, at de generelt ser ud over Norges grænser.

- Er det her virkelig Norges bidrag til at løse den økonomiske krise, som Europa står midt i? Protektionisme er ikke det middel, økonomien har brug for. Vækst skabes af konkurrence og frihandel, siger Kristian Madsen.

I EU har Danmark allerede indgivet klage over den norske toldmur til kommissionen den 24. september.

@FAKTA-LILLE-MED-INDL:

Fakta: De 8.000 personer, som er ansat indenfor dansk gartneri, omsætter årligt for 4,3 mia. kroner. Heraf sendes der prydplanter til Norge for cirka 260 mio. kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109