23948sdkhjf

Gravere hårdt ramt af maskintyveri

Kirkegårde kæmper mod indbrud i værksteder – stor frustration i dagligdagen
Mange af landets kirkegårdsgravere mister deres maskiner på grund af indbrud og tyveri, og det er en stor gene i det daglige arbejde, fortæller branchen, der bruger store ressourcer på at bekæmpe denne specielle form for tyveri.

Bjarke Rødkjær, der er kirkegårdsleder og næstformand i Forbundet af Kirke- og Kirkegaardsansatte, er irriteret.

- Det er en stor frustration for rigtig mange gravere, at deres grej bliver stjålet. En ting er, at det er krænkende få stjålet sit materiel, men samtidig medfører det praktiske problemer i vores daglige arbejde, der bliver stoppet af manglende maskiner og endelig bruger vi tid, kræfter og penge på at beskytte vores grej mod tyve, siger han til Licitationen.

De fleste af hans kolleger har dårlige oplevelser med tyve og indbrud, og det fylder rigtig meget i deres daglige virksomhed og er på et niveau, der er meget svært at leve med.

Velorganiseret

Ifølge Bjarke Rødkjær virker tyveriet af deres kirkegårdgrej – fra værktøj til alle mulige maskiner som minidumpere, trucks og havemaskiner - velorganiseret og ikke som spontane, tilfældige indbrud

- Det er jo ofte større maskiner, der bliver fjernet, og det kræver både udstyr, indsigt og planlægning at stjæle dem og få dem af vejen. Og samtidig oplever vi et underligt mønster med, at et indbrud ofte er fulgt op af et nyt to-tre måneder senere. Det virker som spekulation i, at der så er købt nyt grej, som så kan hugges, siger han.

Ifølge Bjarke Rødkjær er der ingen statistik over stjålet grej inden for deres område, men når han mødes med medlemmerne og kollegaerne er de indbrud, de har været udsat for for nylig, på dagsordenen hver gang, og alle er frustrerede over det.

Bolte og kæder

Det store emne er også, hvordan man sikrer sig bedst, og her bliver der eksperimenteret, fortæller han. Den får med hele armen - både med overvågning, ekstra låse og endda fastboltning af maskiner med kæder i gulvet.

Et nyt våben er maling, fortæller Bjarke Rødkjær. At overmale nye maskiner i specielle farver gør dem mindre tiltrækkende, da de måske bliver sværere at omsætte, mener han.

Graverne står ikke alene med denne problematik.

De fleste bygge- og anlægsområder, der bruger maskiner som en del af deres arbejde, fortæller at indbrud er et stort problem.

Hos Danske Anlægsgartnere mener formand og direktør Ejvind Røge, at problemet er kraftigt stigende.

- Vi kan jo ikke engang have en dunk med benzin stående på en trailer, eller have værktøj eller elektronisk grej liggende i bilerne. Og det kunne vi bare for 10 år siden. Det er meget irriterende og frustrerende, siger han.

Han tror ikke på øget indsats fra politiets side, så han opfordrer i stedet til mere sikring af værktøj og maskiner med chips. Og han opfordrer lige som Bjarke Rødkjær til at male maskiner med det samme, når man køber dem.

600 mio. kr.

Det er svært at slå fast, hvor meget der bliver stjålet inden for bygge og anlæg.

Men ifølge Dansk Byggeris seneste kortlægning af problemet, hvor de har spurgt deres medlemmer, mister branchen omkring 600 mio. kr. om året på denne konto, og branchedirektør i Dansk Byggeri, Niels Nielsen, er vred.

- Tyveri fra byggepladserne fylder alt for meget. Der bliver brugt mange ressourcer allerede i de indledende faser af et byggeri i at skulle tage højde for at beskytte en byggeplads, og der bliver brugt rigtig mange penge på både manuel og teknisk overvågning, vagter og gps-udstyr. Og det er et stort ressourcekrævende problem - alt for stort, siger Niels Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094