23948sdkhjf

Danmark næsten fri for asbest i 2040

Polen skal være asbestfri i 2032. Danmark forbød brug af asbest i 1980’erne, og asbestprodukter har en levetid omkring 60 år
Danmark kan, om alt går vel, blive helt fri for asbest i 2040.

Det fremgår af et svar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Enhedslistens folketingsmedlem, Jørgen Arbo-Bæhr.

I svaret understreger ministeren, at det i EU og Danmark er forbudt at fremstille, markedsføre og anvende asbest og asbestholdigt materiale.

- Nedrivning og anden håndtering af asbest og asbestholdigt materiale skal ske under særligt kontrollerede forhold, der sikrer, at medarbejderne eller andre ikke udsættes for asbest under arbejdet, oplyser ministeren, der samtidig gør opmærksom på, at der endnu ikke er et referat tilgængeligt af høringen om asbest i EU-parlamentet.

- Udover, at asbestområdet er godt reguleret både på EU-niveau og i Danmark, kan jeg oplyse, at Arbejdstilsynet i 2007 nedsatte Asbestinitiativgruppen, som bestod af Arbejdstilsynet, Arbejdsmiljørådet og en række branchearbejdsmiljøråd, fortsætter Mette Frederiksen.

Anbefalinger

Arbejdstilsynet iværksatte forskellige aktiviteter, der var blevet anbefalet af gruppen for at skabe fokus og synlighed omkring asbest.

Resultatet af aktiviteterne er ifølge ministeren "et øget fokus på asbest og dermed større opmærksomhed, der vil sikre sikkerhed omkring arbejdet med asbest":

- Opmærksomhed på asbest indgår også i Arbejdstilsynets daglige tilsynsarbejde på virksomheder og byggepladser, oplyser ministeren, der samtidig har bedt Arbejdstilsynet om en beskrivelse af den polske handlingsplan for asbest.

Asbestfri

Polen skal ifølge handlingsplanen være asbestfri i 2032, og Arbejdstilsynet vurderer, at de største mængder asbestholdigt materiale i dag i Danmark findes udvendigt på bygninger i eksempelvis tag- og facadebeklædning:

- Disse udvendige asbestmaterialer har normalt en levetid på op til 60 år, og det må således forventes, at langt størstedelen af den udvendige asbest vil være fjernet omkring 2040, da brugen af asbest blev helt forbudt i slutningen af 1980’erne, oplsyser Mette Frederiksen videre.

Temaside

Arbejdstilsynet har udarbejdet en temaside om asbest, hvor relevant materiale i form af vejledninger og pjecer om asbest er samlet.

Det samme gælder Arbejdstilsynets "Asbestguide".

Asbestguiden kan bruges til mistankeafklaring af, om asbest er sjældent eller ofte forekommende i en given type bygning, eksempelvis parcelhus, skole eller lagerbygning, og i disses forskellige typer rum vurderet ud fra bygningens alder.

Målgruppen for asbestguiden er håndværkere, rådgivere, projekterende og husejere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187