23948sdkhjf

Stort potentiale for flere praktikpladser

Også i byggevirksomhederne er der potentiale for flere lærepladser, viser undersøgelse fra Region Midtjylland
Der er i virksomhederne et kæmpe potentiale for at få oprettet flere praktikpladser.

Det viser en undersøgelse, som Region Midtjylland har gennemført. Hver tredje virksomhed i regionen har ingen lærlinge eller elever. For bygge- og anlægsvirksomheder er det kun hver sjette, der ikke inden for de seneste tre år har haft en lærling, viser undersøgelsen.

- Undersøgelsen afdækker, at der generelt er et kæmpe potentiale for at få flere praktikpladser i regionen, men også, at byggebranchen er bedre til at uddanne. Det er vel ikke overraskende, idet det er alment kendt, at byggebranchen har tradition for at uddanne og forholdsmæssigt har mange lærlinge, siger udviklingskonsulent Søren Tranberg fra Region Midtjylland.

Undersøgelsen afdækker, at 66 procent af alle virksomheder har haft samarbejde med lærlinge eller studerende inden for de seneste tre år. For bygge og anlæg er der tale om 83 procent. Dermed skiller bygge og anlæg sig sammen med hotel- og restaurationsbranchen ud som de områder, hvor flest virksomheder har lærlinge i kortere eller længere perioder.

Stærk appel

I øjeblikket mangler 1.700 unge midtjyder en praktikplads, hvorved deres uddannelse hænger i en tynd tråd.

Hvis blot hver tiende af de virksomheder i regionen, der inden for de seneste tre år ikke har taget lærlinge, ville tage én lærling hver, ville det akutte problem været løst.

- Det er bekymrende, at det på trods af mange gode ordninger ikke er lykkedes at forbedre praktikpladssituationen, siger Gert Schou, der er formand for regionsrådets rådgivende udvalg for regional udvikling.

- De unge er afhængige af denne oplæring ude i det virkelige erhvervsliv, og jeg kan kun stærkt appellere til virksomhedernes velvilje og ansvarlighed.

Gert Schou tilføjer, at regionens aktuelle undersøgelse ganske vist handler om de private virksomheder, men at der også ligger en væsentlig opgave hos de offentlige virksomheder og institutioner.

- Jeg vil nu tage hele problematikken omkring praktikpladser op i det rådgivende udvalg. Vi er nødt til at drøfte, hvordan vi i regionen og kommunerne kan sikre, at vi tager vores del af ansvaret for de unge mennesker, siger Gert Schou.

Potentiale også i byggeri

Blandt undersøgelsens bygge- og anlægsvirksomheder svarer en fjerdedel af dem, der i dag ikke har lærlinge, at de overvejer samarbejde med erhvervsskolerne om at få lærlinge. Desuden svarer hver tredje af de byggevirksomheder, der allerede har lærlinge, at de interesseret i et tættere samarbejde med “elever fra uddannelsesinstitutionerne".

- Et tættere samarbejde kan eksempelvis være ansættelse af yderligere en lærling, men det kan også være udtryk for ønske om mere erfaringsudveksling med skolerne, men der er ingen tvivl om, at der gemmer sig et potentiale for flere praktikpladser i både virksomheder, som i dag ikke har lærlinge, og hos dem, der allerede har. Selv om byggeriet tager sin part af ansvaret for at uddanne, så er der altså potentiale for flere praktikpladser - også i byggeriet, siger udviklingskonsulent Søren Tranberg.

Den seneste praktikpladsstatistik fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at der i byggefagene - inklusive elektrikerne - på landsplan er godt 2.800 unge uden praktikplads.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125