23948sdkhjf

Moderne undervisning af kloakmestre

Skybrud og voldsomme regnskyl plager ofte danskernes kældre, oversvømmer veje og ødelægger hvert år for millioner af kroner. Store dele af kloaknettet er ikke gearet til at håndtere de store mængder regnvand, men øget fokus i kloakmestrenes uddannelse kan man afhjælpe mange problemer
På kloakmesteruddannelsen på Learnmark Horsens har man gennem flere år tilrettelagt undervisningen af kloakmestre, så de har fået nyttige redskaber og viden om klimaændringer og håndtering af stigende regnvandsmængder.

Peter Hjortdal Andersen, uddannelsesleder på kloakmester-, GVS-mester- og nedriveruddannelsen, er drivkraften bag den målrettede undervisning.

- På Learnmark Horsens vil vi være i spidsen med nye tiltag, der klæder kloakmestrene bedst muligt på til de vejrmæssige forandringer, som vi oplever. Der er mange parametre, der skal i spil, hvis man skal undgå oversvømmelsesskader på mennesker, dyr, bygninger og terræn, og undervisning i disse parametre fylder meget i undervisningen, fortæller Peter Hjortdal Andersen.

Undervises i smittefare

De kommende kloakmestre på Learnmark Horsens bliver blandt andet undervist i smittefaren fra de sygdomsfremkaldende bakterier, der findes i hovedkloaksystemerne efter en oversvømmelse. I de fleste tilfælde er vandet en blanding af regn og spildevand, som udgør en ikke ubetydelig sundhedsrisiko for både mennesker og dyr.

- Når man i medierne ser billeder af både voksne og børn, der går rundt i de oversvømmede områder med vand til livet, er det de færreste, der tænker på, at det kan være stærkt bakteriefyldt vand de bevæger sig i. Det kan medføre mange forskellige infektioner, men særlig farlig er den frygtede Weils syge, som kan forveksles med influenza. Derfor er forebyggelse på dette område en stor del af pensum for de kommende kloakmestre i Horsens, siger Peter Hjortdal Andersen.

Spørg skolerne

Forebyggelsen af smittefare gennem vand kan ske på to måder. Den ene mulighed er at installere højvandslukke, og her er viden om en ny lovgivning for højvandslukker, der må anvendes i Danmark, en vigtig del.

- Det er langt fra gennemskueligt for kloakmestervirksomheder hvilke komponenter, der er lovlige og hvilke, der ikke er. Her vil jeg anbefale at tage kontakt til en af kloakmesterskolerne eller en brancheforening. Det er ikke altid nok at tage leverandørens lovprisninger for gode varer, konstaterer Peter Hjortdal Andersen.

Den anden mulighed for forebyggelse af oversvømmelser er at lede afløbsvand fra kældre og lignende lavtliggende bygningsdele til en pumpebrønd, hvorfra det ved pumpens hjælp transporteres til hovedkloaksystemet. Alle pumper skal være udstyret med en kontraventil, så tilbagestrømning fra hovedkloaksystemet og heraf følgende oversvømmelse ikke er mulig.

Løse brønddæksler

Personer risikerer også at komme alvorligt til skade, hvis de bevæger sig udendørs i oversvømmede områder. Her vil der nemlig være stor risiko for, at de store vandmængder i hovedkloakken har skubbet brønddækslerne af brøndene. Ved at bevæge sig rundt i et oversvømmet område, risikerer man at dumpe ned i en mange meter dyb brønd - i værste fald med druknedøden til følge. Dette kan ifølge Peter Hjortdal Andersen forebygges ved altid at anvende fastboltede dæksler i områder med risiko for oversvømmelse.

Bygninger og terræn

Skader på bygninger og terræn sker ofte på grund af afstrømmende regn og overfladevand fra gamle regnvandsfaskiner, som slet ikke er dimensioneret efter de regnvandsmængder, vi kender i dag.

Tidligere dimensionerede man faskiner efter tommelfingerregler som 30 m2 tag pr. m3 stenfaskine, det er en meget upræcis metode. I dag lærer de kommende kloakmestre meget mere om jordtyper, sigteanalyser og sivetest.

På trods af det kan der forekomme så voldsomme regnskyl, at selv korrekt dimensionerede faskiner vil oversvømme. Her gælder det så om at lede oversvømmelsen hen, hvor den ikke gør skade på bygninger og terræn.

- Derfor bruger vi også en del tid i uddannelsen på alternative regnvandsløsninger som regnbede, laguner, grønne tage mv., ligesom vi underviser i brug af regnvand til tøjvask og WC-skyl, siger Peter Hjortdal Andersen og tilføjer, at LAR-princippet (Lokal Afledning af Regnvand) i det hele taget fylder meget i de kommende kloakmestres hverdag.

Undervisningens indhold

De gennemgående elementer på samtlige enkeltdele i kloakmesteruddannelsen er:

- Projektering

- Dimensionering

- Myndighedskontakt

- Installation

- Kvalitetssikring

- Drift og vedligehold.

Ud over hele forebyggelsesområdet kommer de kommende kloakmestre også grundigt omkring både central og lokal rensning af regn og spildevand.

- Med det indhold i bagagen er de kommende kloakmestre godt rustet til at møde udfordringerne med de stigende regnvandsmængder, afslutter Peter Hjortdal Andersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094