23948sdkhjf

Nye tider bringer nye udfordringer

2011 har været et år med en række strenge udfordringer for Danmarks små og mellemstore virksomheder. Men det har også været et år, hvor vi fik de første glimt af en ny økonomisk virkelighed, som vi SMV’er både må og skal indrette os på.

Vi har oplevet et år med tynde ordrebøger og besværlige banker. Vi har måttet døje med kommuner og offentlige institutioner, der udbyder deres opgaver på måder, som reelt udelukker små og mellemstore håndværksmestre. Vi er blevet presset på prisen af vores store kunder, og vi har måttet finde os i, at de betalte os, når det lige passede dem – hvilket vel at mærke bliver senere og senere.

Mængden af udenlandske virksomheder, der i dag arbejder sort i Danmark, har overrasket alle, og i byggeriet oplever vi lige nu en støt stigende konkurrence på alt andet end lige vilkår. Så udfordringer er der nok af.

Men her er det, SMV’ernes særlige kvalitet kommer til sin ret. Vi kan se, at flere og flere SMV’ere går i kødet på krisen, og rigtig mange har formået at indstille sig på de nye og mere magre tider. De har tilpasset deres udgifter, deres produkter og deres ydelser til den ny situation, og mange har igen en sund virksomhed.

Ingen skal påstå, at det er nemt. Men det er jo netop evnen til at finde nye veje i et ugæstfrit landskab, der sikrer SMV’ernes overlevelse i et benhårdt kapløb om kunderne. Og det er vel at mærke et kapløb, hvor SMV’erne ikke bare konkurrerer med hinanden. Det bliver stadig tydeligere, at SMV’erne og de store virksomheder er i skarp konkurrence og ofte har vidt forskellige politiske interesser.

Håndværksrådet er SMV’ernes politiske talerør over for Christiansborg og ministerierne. Jeg vil vove den påstand, at ingen anden hovedorganisation kender de små og mellemstore virksomheders vilkår, udfordringer, behov og ikke mindst muligheder bedre end os. Vi ved, hvordan en betalingsring omkring København vil påvirke SMV’erne. Vi ved, hvordan offentlige udbud skal indrettes for byde SMV’erne indenfor. Vi kan fortælle politikerne, hvordan denne eller hin nye lov påvirker grundstammen i Danmarks erhvervsliv. Og vi kan fortælle, hvordan en ny skat, afgift, bekendtgørelse eller bankpakke vil påvirke os SMV’er.

Derfor vil vi i 2012 huske politikerne på, hvad der skal til, for at vi SMV’er kan skabe flere job, tage flere lærlinge og trække flere internationale ordrer til landet.

Håndværksrådets hovedbudskab til de danske politikere vil i 2012 være: "Tænk småt først!" Og de skal nok få det lært. Danmark har nemlig ikke råd til andet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109