23948sdkhjf

Øget håndhævelse fra Arbejdstilsynet

To metersgrænsen ved arbejde i højden er væk, og dermed kan arbejde i lavere højde også betragtes som farligt arbejde i højden
Det er ikke længere højden, der afgør, om en byggeopgave er farlig. Der skal foretages en konkret vurdering hver gang.

Hidtil har arbejde i højden været begrænset af en grænse på to meter. Først over to meter var der tale om egentligt arbejde i højden. Denne grænse er fjernet.

- Det betyder, at der altid skal foretages en konkret vurdering af, om der er en risiko uanset hvilken højde, der arbejdes i, og er der risiko for fald og tilskadekomst, så skal der sikres mod nedstyrtning, siger Kell Guldager Petersen, chefkonsulent i Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet har i forbindelse med årsskiftet orienteret om, hvordan nye regler ved byggeri vil blive håndhævet. Det drejer sig om ændringer i bekendtgørelsen om bygge- og anlægsarbejde, som nu efter en vejledningsperiode vil blive håndhævet med påbud.

Risiko medfører påbud

Ved arbejde i højde får de nye regler betydning for arbejde med montage af beton- og træelementer.

- Ved arbejde i højder omkring to meter og opefter vil fald normalt i sig selv være en risiko. Ved et fald fra to meters højde vil man ramme underlaget med godt 20 km i timen. Det kan man komme ganske alvorligt til skade ved, og her er der ingen ændringer. Det nye er, at der skal foretages en konkret vurdering ved arbejde under cirka to meter. Normalt skal der sikres mod nedstyrtning, hvis der er risiko for, at man kan komme til skade ved eksempelvis at falde ned på opragende armeningsjern, siger Kell Guldager Petersen.

Arbejdstilsynet har udarbejdet en intern instruks til sine tilsynsførende, der får besked på "normalt at afgive påbud", hvis der konstateres risiko for nedstyrtning og tilskadekomst uanset højde.

Også stilladsmontage

De nye regler gælder i princippet også for arbejde med stilladsmontage. Her har parterne imidlertid indgået en særlig handleplan, som betyder at de nye tiltag gradvis indføres frem til 1. januar 2014. Arbejdstilsynets håndhævelsesniveau følger handleplanen.

Arbejdstilsynet skærper i øvrigt her fra årsskiftet også håndhævelsen af bygge- og anlægsbekendtgørelsens regler om afgræsning af byggepladsen og om temperaturkrav.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156