23948sdkhjf

Pensionskasser søger topejendomme

Både PensionDanmark og PKA vil de kommende år øge ejendomsinvesteringerne massivt - men der skal være tale om kvalitetsejendomme
Mens krisen raser på de finansielle markeder, retter de store pensionskasser blikket mod ejendomsmarkedet.

Både PKA og PensionDanmark investerer massivt i ejendomme og agter de kommende år at øge ejendommenes andel af den samlede pensionsformue.

- I mange år fremover må man imødese lave vækstrater med lav obligationsrente og svingende aktierenter, og i det miljø er velbeliggende ejendomme et godt alternativ, siger Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i PensionDanmark om overvejelserne.

PensionDanmark, der er pensionskasse for primært timelønnede i blandt andet byggeriet, transport og servicefagene, har de seneste år investeret i alt 8,5 mia. kr. i danske bolig- og erhvervsejendomme. Det svarer til omkring syv procent af formuen. Målet er at øge denne andel til mindst 10 procent i 2015.

PKA, der varetager pensionsopsparingen for funktionærgrupper inden for især social- og sundhedssektoren, har de seneste to år investeret cirka 2,5 mia. kr. i ejendomme. Samlet har PKA investeret cirka 13,5 mia. kr. i ejendomme, hvoraf omkring halvanden mia. kr. er i udenlandske ejendomme. Ejendomsinvesteringerne svarer samlet til omkring 10 procent af formuen, en andel, man ifølge ejendomschef i PKA Nikolaj Stampe over de kommende år gerne ser bliver omkring 12 procent.

Stabilt afkast

- Ejendomsmarkedet befinder sig i en situation, hvor der kan blive foretaget nogle attraktive investeringer, som kan komme vores medlemmers pensioner til gode. Derfor har vi øget denne type af investeringer de senere år, og det vil fortsætte også i år og de nærmeste år. Efterspørgslen efter boliger i de store byer som København og Aarhus forventes at stige på grund af befolkningstilvæksten, og derfor forventer vi, at investeringer i fast ejendom over tid vil give et relativt højt og stabilt afkast, hvilket ikke er uvæsentligt i en tid præget af økonomisk krise, siger Nikolaj Stampe.

Solid sokkel

Torben Möger Pedersen oplyser, at PensionDanmark har foretaget direkte investeringer i ejendomme siden 2005 og at ejendomsinvesteringerne er øget massivt siden 2008 som følge af den globale finanskrise.

- Vi er optaget af at øge vores investeringer i velbeliggende kvalitetsejendomme, som kan give et solidt og stabilt afkast, som er forholdsvis uafhængig af konjunkturerne og de børsnoterede markeder. Sammen med investeringer i infrastruktur udgør ejendomsinvesteringer den solide sokkel i vores investeringer, siger Torben Möger Pedersen.

De kommende fem år forventes PensionDanmarks formue at vokse fra nu cirka 120 til cirka 180 mia. kr., og med målet om at øge andelen af ejendomsinvesteringer til 10 procent, skal der investeres i omegnen af 10 mia. kr. i ejendomme de kommende fem år. Alligevel er PensionDanmark kræsen i sine valg af ejendomsinvesteringer.

- Vi går ikke på krompromis for at nå vores mål på de 10 procent. Der skal være tale om solide og forholdsvis sikre investeringer, og det kræver, at ejendommene er velbeliggende og attraktive. I den forbindelse er der mange spændende muligheder i de mange projekter, der udvikles omkring havneområder, siger Torben Möger Pedersen.

Når det gælder erhvervsinvesteringer satser man især på ejendomme med lange lejemål med offentlige lejere eller store virksomheder som eksempelvis de store revisionshuse.

PKA går også kun efter hvad kaldes attraktive ejendomme.

- Vi går efter ejendomme, som kan holde lejen og som ikke pludselig står tomme, og det, der holder på sigt er kvalitet, beliggenhed og arkitektur. Kan vi finde noget, der er attraktivt, investerer vi - ellers gør vi ikke, siger Nikolaj Stampe.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109