Byggeriet har udsigt til nogle travle måneder
Byggeriets samlede omsætning i 2014 forventes at vokse med seks-syv procent i forhold til 2013
Sådan lyder vurderingen i Dansk Byggeri efter offentliggørelsen af de nyeste tal fra Danmarks Statistik for bygge- og anlægsvirksomhedernes omsætning på hjemmemarkedet.
Bygge- og anlægsbranchen omsatte i årets første otte måneder for 125,7 mia. kroner på hjemmemarkedet. Det er knap syv mia. kroner mere end sidste år, svarende til 5,9 procent.
Hele fremgangen ligger imidlertid i første halvår. I både juli og august er der tale om en mindre tilbagegang.
Cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg forventer, at der i forhold til sidste år vil ske en vækst i omsætningen i resten af året.
- Byggeriets gode omsætningstal vil holde sig året ud. I september har vi haft store skybrud i både København og Vestjylland med betydelig aktivitet omkring udbedring af skader. Og så ophører Boligjobordningen, og det vil ligesom i 2012 føre til hamstring af håndværksopgaver mod slutningen af året og et stort opgavemæssigt tomrum efter nytår. Det er lige præcis opskriften på den stop-and-go politik og de ustabile rammebetingelser, som er så frustrerende for vores branche, siger Bo Sandberg.
Anlæg og murere i top
Der er meget stort forskel på, hvordan de enkelte dele af bygge- og anlægsbranchen klarer sig.
I forhold til sidste år kan således anlægsentreprenører og delbranchen bestående af murermestre og anden specialiseret byggevirksomhed notere fremgang på 15-16 procent. Delbranchen bygningsfærdiggørelse har omsætningsfremgang på knap ni procent.
Installationsvirksomhederne har stort set uændret omsætning, mens byggeentreprenører har oplevet et fald i omsætningen på knap to procent i årets første otte måneder i forhold til sidste år.
Flad udvikling
Udover i byggeriet er det ifølge Bo Sandberg kun i nogle af servicesektorens brancher, der er en omsætningsvækst på hjemmemarkedet, som ligger over inflationen. Det gælder finanssektoren, hoteller, restauranter, transport, videnservice og rejsebureauer mv.
- De store mulige vækstmotorer i den private sektor - eksporten og privatforbruget - udvikler sig i bedste fald fladt, siger Bo Sandberg.
For Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit, er den begyndende svækkelse i industriproduktionen ikke overraskende med tanke på, at udviklingen i europæisk økonomi har været negativ hen over sommeren.
- Vi er dog fortsat fortrøstningsfulde, og forventer at vores vigtigste eksportmarkeder igen vil genfinde vækstsporet, siger Tore Stramer.