23948sdkhjf

Kreditklemmen skal løses hurtigt

Den særlige kreditklemme er en alvorlig sag for byggeriet. Derfor skal der findes løsninger nu, mener TUN
Byggeriet er ramt af en kreditklemme, som skal løses hurtigst muligt.

Men at få løsnet kreditklemmen handler også om at få skabt tryghed ved boligmarkedet og samtidig øge incitamenterne til at ville energieffektivisere ældre boliger. Der er derfor mange tråde, der skal samles, før byggeriet og boligmarkedet igen kan bidrage med vækst til samfundet.

Trælasthandlerunionen - TUN har udarbejdet et notat, som ser nærmere på, hvordan udviklingen har været i udlån fra penge- og realkreditinstitutter.

Billedet er helt tydeligt. Der er et enormt fald i udlån til husholdninger og ikke mindst til byggeri og ejendomme. Fra slutningen af 2007 og frem til slutningen af 2012 er udlånet faldet med omkring 16 mia. kroner, svarende til et fald på godt 46 procent. Det er et kraftigt fald og har stor betydning for, hvordan virksomheder i byggeriet kan agere.

Samlet aktion

En analyse foretaget af Dansk Byggeri giver det klare billede af, at virksomheder i byggeriet oplever, at banker har mistillid til branchen og derfor er mere afvisende for låntagning og forhøjelse af eller blot bibeholdelse af kassekreditter.

- Vores branche er hæmmet af en kreditklemme, men jeg mener ikke, at vi alene kan adressere problematikken hos tilbageholdende pengeinstitutter. Der skal en samlet og velgennemtænkt politisk aktion til at få vendt den negative spiral i byggeriet og på boligmarkedet, siger adm. direktør Palle Thomsen fra Trælasthandlerunionen – TUN.

Lavt aktivitetsniveau

Aktivitetsniveauet er så lavt, at beskæftigelsen i bygge- og anlægssektoren er faldet med omkring 50.000 fuldtidsbeskæftigede siden 2007.

Påbegyndt nybyggeri har været inde i en årrække med så lav aktivitet, at vi skal længere tilbage end 1940’erne for at finde så lavt et aktivitetsniveau. Afskaffelsen af BoligJobordningen og nettomålerordningen for solceller giver heller ikke tegn på bedring i byggeriet. Tværtimod oplever mange virksomheder yderligere fald i aktiviteten. Det peger i retning af fortsat faldende beskæftigelse og negative vækstrater.

- Den politiske dagsorden handler meget om beskæftigelse, uddannelse og miljø, men i mine øjne er der ikke en ordentlig sammenhæng i regeringens politik. En BoligJobordning, der både gav flere arbejdspladser, flere energieffektiviseringer og sågar bekæmpede sort arbejde er blevet afskaffet – den kostede ikke engang på de statslige budgetter – afskaffelsen giver altså ingen mening, siger Palle Thomsen.

Han mener samtidig, at hele den negative stemning omkring byggeriet og faldende beskæftigelse er noget de unge tager med i deres overvejelser, når de skal vælge karrierevej.

- Erhvervsuddannelserne oplever faldende elevtal, og tal viser, at vi i fremtiden kommer til at mangle arbejdskraft i vores sektor, konstaterer Palle Thomsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109