Arkitekter i glashuset
På en generalforsamling mandag i Danske Arkitektvirksomheder besluttede foreningen at melde sig ind i DI fra 1. maj 2014
Sådan siger Pia Wiberg, formand i Danske Ark, i en pressemeddelelse, som arkitekternes arbejdsgiverforening og DI i fællesskab sendte ud i går.
Adm. direktør Karsten Dybvad, DI, er glad for at kunne byde arkitektvirksomhederne velkommen i DI:
- Med samarbejdet kan DI styrke de mange arkitektvirksomheders forretning. Og med Danske Ark som medlem står vi endnu stærkere, når vi sammen skal synliggøre, hvor stor værdi rådgiverbranchen har for samfundet og for samarbejdspartnere, siger Karsten Dybvad.
Med sine 750 medlemsvirksomheder fortsætter Danske Ark som en selvstændig forening.
Et attraktivt kort
Det er ikke en hemmelighed, at langt fra alle medlemsvirksomheder i Danske Ark har været begejstrede for forslaget fra især seks store virksomheder om indmeldelse.
I et af de bekymringsbreve", som er blevet sendt ud til medlemsvirksomhederne op til afstemningen skrev chefarkitekt Thomas Snog fra rådgivningsvirksomheden AI, og Jan Bruus Sørensen, adm. direktør samme sted, at der for dem ikke er tvivl om, at DI vil få et attraktivt kort på hånden med Danske Ark i folden:
Tænk at kunne udstikke sin benhårde industripolitik pyntet med arkitektstandens ry for at kæmpe for miljømæssige, sociale og æstetiske kvaliteter. Eller at lufte den stolte danske arkitektstand i internationale sammenhænge som en lækker indpakning af dansk industris erhvervsfremstød", skrev de to med slet skjult ironi.
Det bedst mulige
Heller ikke Steen Savery Trojaborg, adm. direktør fra Dissing & Weitling, er udelt begejstret. Han var en af de medunderskrivere af et brev til Danske Arks medlemmer, sendt fra Lundgaard & Tranberg, hvori 25 arkitektvirksomheder anbefalede at stemme nej til den indlemmelse i DI, der mandag blev en realitet:
- Først blev vi kaldt de sunde skeptikere, nu ved jeg ikke rigtig, hvad vi hedder, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Han vælger dog i første omgang at se afstemningsresultatet med positive briller:
- Min tilgang er, at nu, da det er en realitet, skal vi få det bedste ud af det. Der var flertal ikke en jordskredssejr, men dog et klart flertal - for det, og nu bør vi bruge anledningen til at få noget mere ud af Danske Ark og få mere ud af samarbejdet med Arkitektforbundet. Vi er jo forbundne kar, og den indsats som ikke har været så nærværende i dette forløb - bør der gøres mere ud af, siger Steen Savery Trojaborg.
Han mener, at man bør tage den sunde skepsis med sig, men den er ikke en modsætning til, at man går ind for at få det bedste ud af det, der nu er virkeligheden.
Vil I som eksportvirksomhed kunne drage fordel af den nye indlemmelse i DI?
- Vi har trukket lidt på Eksportrådet, men ellers har vi klaret os fint uden indtil videre. Vi har opgaver i 10 lande og har egentlig ikke gået og manglet noget. Så lige på det punkt vil den nye indlemmelse ikke blive det helt store skridt, siger Steen Savery Trojaborg.
Videre udvikling
Det er hensigten at Danske Ark ved tilslutningen til DI skal sikre den videre udvikling af foreningen som de danske arkitektvirksomheders politiske talerør.
- De rådgivende arkitektvirksomheder kan bidrage med fortællingen om, hvad arkitekturen betyder for vores samfund, når kreativitet og kvalitet er i højsædet, siger Pia Wiberg.
Adm. direktør Karsten Dybvad, DI, tilføjer:
- I DI bliver de del af et fagligt fællesskab af virksomheder, som skaber grundlag for velfærd og beskæftigelse.
I forvejen er knap 700 virksomheder samlet i branchefællesskabet DI Videnrådgiverne. Det drejer sig blandt andet om rådgivende ingeniører, management-konsulenter, advokater og kommunikations- og pr-bureauer.