Tyske indsigelser rokker ikke Femern-projektet
På trods af 3.000 indsigelser, forventer bygherren Femern A/S fortsat første spadestik om godt et år og ibrugtagning i 2021
De 3.000 indsigelser i forbindelse med den offentlige tyske høring, der sluttede i sidste måned, er langt færre end de op mod 10.000 høringssvar, som man havde frygtet.
- Femern-projektet er ikke forsinket. Vi er faktisk meget positivt overraskede over, at der kun var 3.000 indsigelser. Det er langt mindre end forventet. Vi har tillid til godkendelsesprocessen i Tyskland, og at vi kan gå i gang med anlægsarbejdet i sommeren 2015. Der ligger et stort arbejde foran os i de kommende år, siger adm. direktør Claus F. Baunkjær i en pressemeddelelse.
- Vi er godt forberedt til at behandle høringssvarene, og både vi og den tyske godkendelsesmyndighed i Kiel (LBV Kiel), har gjort et meget grundigt arbejde for at forberede modtagelsen af materialet og håndteringen af de mange kommentarer. Hver eneste kommentar vil blive gennemgået nøje, og vi skal se, om der er reelle bekymringer, som vi skal tage hånd om, siger Claus F. Baunkjær.
Sager går til domstolene
Kommentaren fra Femern A/S kommer som følge af udtalelser til DR fra den forhenværende chefredaktør på Der Nordschleswiger Siegfried Matlok om, at de mange indsigelser vil forsinke Femern-forbindelsen.
- Der er en fundamentalistisk modstand på Femern og i grønne kredse i Tyskland mod en Femern-forbindelse, siger Matlok ifølge DR Nyheder.
- De vil gå til forvaltningsdomstolene og klage, og de vil til syvende og sidst også gå til EU-Domstolen for at forsøge at forhindre projektet, siger han.
Indsigelserne kommer blandt andet fra miljøorganisationer, der frygter for natur og miljø på Femern. Heller ikke turisterhvervet på Femern jubler over udsigten til en stærkt trafikeret Femern-forbindelse.
Erfaringer studeret
Femern A/S erkender, at andre store infrastrukturprojekter i Tyskland gennem årene har haft problemer og har ført til langvarige sager, som har givet anledning til forsinkelser.
- De erfaringer har vi studeret. Det er netop derfor, vi har valgt at forberede os særdeles grundigt med meget omfattende miljøundersøgelser og tekniske analyser samt en grundig gennemgang af projektet i vores 11.000 siders lange ansøgning til de tyske myndigheder, siger Claus F. Baunkjær.
- Der er naturligvis altid usikkerhed om enhver proces. Vi er ydmyge over for, at alle høringssvar skal gennemgås grundigt, og det er naturligvis de tyske myndigheder, der bestemmer, hvornår de udsteder byggetilladelsen. Tidsplanen er fortsat, at vi får tilladelsen, så anlægsarbejdet kan gå i gang i sensommeren 2015. Vi er velforberedte også på eventuelle retssager, siger han.
Femern A/S noterer i øvrigt, at opbakningen til projektet er stigende i Nordtyskland. Det viser de seneste borgerundersøgelser.