23948sdkhjf

Staten kræver bæredygtigt træ

Det lyder dyrt, at alle statslige institutioner fremover er forpligtet til at kræve bæredygtigt træ af sine leverandører, mener V
Regeringens beslutning om, at alle statslige institutioner i Danmark fra juli i år blev forpligtet til at kræve bæredygtigt træ, når der indkøbes byggematerialer og andre trævarer, lyder som et dyrt tiltag.

Det mener i hvert fald Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen, der har bedt miljøminister Kirsten Brosbøl (S) om at redegøre for de forventede merudgifter. Desuden ønsker han ministerens forklaring på, hvordan regeringen vil håndhæve sin beslutning.

- Jeg synes, at når ministeren vedtager noget der i gåseøjne er “godt", så må vi have et overblik over, hvad det rent faktisk koster. Umiddelbart lyder det som en dyr omgang. Hun må derfor stå ved, at indkøb af den slags produkter bliver dyrere for skatteyderne, siger han.

Vil ramme de små

Torsten Schack Pedersen frygter, at det nye tiltag kommer til at ramme de små og mellemstore håndværksvirksomheder.

- De store virksomheder med mange ansatte er sikkert bedre gearet til at omstille sig til det her, mens de små og mellemstore nu skal kaste sig ud i noget, som de ikke har beskæftiget sig med før. Jeg frygter derfor, at det svækker deres konkurrenceevne, siger V-ordføreren.

Han ser også nogle klare problemer med håndhævelsen af det nye cirkulære.

- Forestiller man sig, at der skal være en offentlig kontrolindsats, hver gang der bliver kørt materialer til en byggeplads? Det lyder for mig som om det er både svært og dyrt at kontrollere, at de virksomheder, der bygger for staten, lever op til det her, siger Torsten Schack Pedersen.

Miljøministeren har endnu ikke svaret på Venstres spørgsmål, men udtalte kort før cirkulæret trådte i kraft, at formålet er, at bidrage til at bevare verdens skovressourcer.

- Vi skal stille krav til det træ, vi køber og som bruges til byggeri, så vi er sikre på, at nye træer kommer til, når andre fældes. Med bæredygtigt indkøb af træ bliver der blandt andet tænkt på skovens mangfoldighed, skovarbejdernes forhold og den langsigtede produktion i skovene, sagde Kirsten Brosbøl.

Finansierer militser

Ifølge Miljøministeriet gør ulovlig handel med træ og ureguleret fældning af skov et enormt indhug i skovene, og er nogle steder i verden med til at finansiere militser. FN vurderer, at handel med ulovlige arter udgør et sted mellem 40 og 130 mia. kroner om året, og det er især træ, der er den store synder. Selv om det kun er de statslige myndigheder, der nu er forpligtede til at stille krav om bæredygtigt træ, håber Kirsten Brosbøl, at andre vil lade sig inspirere af staten.

- Det er blevet nemmere at købe bæredygtigt, og vi står med en helt ny vejledning, som alle offentlige indkøbere kan benytte sig af. Jo flere der presser på og efterspørger bæredygtigt træ, jo mere bidrager vi til beskyttelse og bæredygtig udnyttelse af verdens skove. Jeg håber, at også kommuner og regioner og andre, der gerne vil sikre sig bæredygtigt træ, vil bruge vejledningen, siger hun.

Reglerne indfases gradvist for forskellige træprodukter frem til 1. januar 2016.

Bæredygtigt træ

Sådan er Forest Europes og Miljøministeriets definition:

- Bæredygtig skovdrift er lovlig skovdrift

- Skal tilstræbe at opretholde eller forbedre skovens tilstand på en række overordnede kriterier

Disse kriterier er:

- Skovenes ressourcer og deres bidrag til den globale kulstofcyklus

- Skovenes beskyttelsesfunktioner

- Skovenes produktion

- Skovenes sundhed og vitalitet

- Skovenes biologiske mangfoldighed

- Skovenes socio-økonomiske funktioner

Kilde: Retsinformation
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125