Digital tinglysning dyrt og besværligt
Ejendomsforening kritiserer det digitale tinglysningssystem for at være for lidt brugervenligt og for dyrt
Sådan lyder meldingen fra Ejendomsforeningen Danmark, der bakkes op ad ejendomsforvaltningsselskabet Deas.
- I flere år har vi påpeget, at det digitale tinglysningssystem ikke egner sig til tinglysning af vedtægter hos ejerforeninger. Ekspeditioner, som egentlig er ens for alle ejerforeningens medlemmer, skal ske enkeltvis for hver ejerlejlighed. Det er tidskrævende og uholdbart. Tinglysningssystemet bør give adgang til en masseekspedition, siger Henrik da Silva, der er juridisk konsulent i Ejendomsforeningen Danmark.
Tilgodeser det offentlige
Charlotte Olsen, cand. jur. fra ejendomsforvaltningsselskabet Deas, nikker genkendende til problematikken.
- Vi har for det meste gode erfaringer med den digitale tinglysning. Mange ting er blevet hurtigere. Tinglysning af vedtægter for en ejerforening er dog ikke en af dem. Før i tiden brugte vi en times tid på at fremsende vedtægter til tinglysning. I dag er tidsforbruget femdoblet, når det gælder en ganske almindelig ejerforening, siger hun og fortsætter:
- Tinglysning.dk er ikke brugervenligt nok, og ejerforeningerne må derfor betale for professionel rådgivning. Det hænger ikke sammen, at Tinglysningsrettens besparelser i forbindelse med digitaliseringen, samtidig giver anledning til så voldsomme udgiftsstigninger for ejerforeningerne, understreger hun.
Charlotte Olsen efterlyser endvidere, at fuldmagter, som omfatter flere ejerlejligheder, skal kunne oprettes digitalt.
- I dag er det kun muligt at bruge Tinglysningsrettens digitale fuldmagtsblanket, hvis du skal lyse på en enkelt ejendom eller ejerlejlighed. Det betyder, at vi er tvunget til at udarbejde gammeldags papirfuldmagter, som skal registreres manuelt i tinglysningssystemet, siger Charlotte Olsen.
Bør forenkles
En af de ejerforeninger, der har prøvet kræfter med at få tinglyst sine nye vedtægter, er ejerforeningen Vejlesøparken en proces, der har kostet både tid og penge. Vejlesøparken har 479 lejligheder fordelt på to matrikler. Det tog 14 måneder, før de blev tinglyst.
- For hver lejlighed har vi skulle foretage en indtastning to gange i Tinglysningsrettens datasystem. Det siger sig selv, at fejl har været uundgåelige med tidsrøvende rettelser til følge. Det har også været dyrt. Udgiften nærmer sig 100.000 kroner til dækning af advokathonorar og fire gange tinglysningsafgift, fortæller bestyrelsesmedlem i ejerforeningen, Per Grønborg, som håber, at der snarest vil blive gjort en indsats for at forenkle systemet, som, han mener, er direkte kundefjendsk i forbindelse med ejerforeninger.
Hus forbi
I Tingslysningsretten melder præsident Sørup Hansen hus forbi:
Det er svært at kommentere konkrete sager, når vi ikke helt ved, hvad de har lavet, men overordnet så er kritikken forfejlet, såfremt de altså har brugt den fremgangsmåde, vi har beskrevet. Eneste punkt, der kan være en anelse besværligt, er, såfremt man ønsker at tinglyse påtegninger, på tinglysninger fra før 2009, siger han.
- Jeg har indtrykket af, at de nok hænger sig en smule i de gamle regler, og det er faktisk ikke korrekt at man skal logge sig ind for hver enkelt enhed, man skal tinglyse på. Det kan godt gøres samlet, tilføjer han.