El-afgift hæmmer konkurrencen
Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) vil reducere PSO-afgiften. Ministeren har fat i det helt rigtige, mener Liberal Alliance, der samtidig opfordrer klima-, energi- og bygningsministeren til at lytte til sin partifælle
Det mener Liberal Alliances miljøordfører, Villum Christensen, der opfordrer klima-, energi- og bygningsminister, Rasmus Helveg Petersen (R) til at lytte til sin partifælle.
- Henrik Sass Larsen har fat i det helt rigtige, når han - som Liberal Alliance har påpeget længe - ønsker et opgør med PSO-afgiften. Den vindmølle-støttende afgift er direkte konkurrenceevnehæmmende for danske virksomheder, fordi den lægges oveni i prisen på den strøm, der købes på markedet. Så når el-prisen falder, kommer det kun konkurrenterne i udlandet til gavn. Jeg håber meget, at ministeren vil lytte til sin kollegas opfordring og nu endelig sætte handling bag ordene, siger Villum Christensen.
I februar i år meldte klima-, energi- og bygningsministeren ud, at han var klar til at lempe PSO-afgiften, og at han derfor ville tage en snak med partierne bag den grønne omstilling.
Fortsat stigning
Men Villum Christensen savner stadig at se, hvad regeringen vil gøre i praksis.
- Det er nemt at påpege et problem, som alle og enhver kan se. Men når det ikke følges op af handling, er det altså ikke meget værd. Så længe regeringen og VKO bliver ved at støtte opførslen af de hunde-dyre havvindmølleparker, som er fastlagt i energiforliget, så vil PSO-afgiften kun fortsætte med at stige. Når man partout vil betale overpris for strømmen, så vil det uundgåeligt medføre et tab. Og i Danmark er der altså kun el-forbrugerne til at samle regningen op, siger Villum Christensen.
Milliard-opkrævning
I 2013 opkrævede staten over fem mia. kroner på afgiften og i år ventes den af komme op på over seks mia. eller over 20 øre pr. kWh.
Årsagen til stigningen er den hastigt voksende produktion af elektricitet fra blandt andet vindmøller, som kræver årlige tilskud i milliardklassen, og PSO-afgiften er således blevet kritiseret af erhvervslivet for at underminere virksomhedernes konkurrenceevne.
Ifølge klima- og energiordfører for de radikale, Andreas Steenberg, vil PSO-afgiften indgå i de kommende drøftelser om vækstinitiativer, der skal finde sted inden Folketinget går på sommerferie.
- Vi kan se, at der er en række virksomheder, der bruger meget el, og hvor det udgør en høj omkostning. De virksomheder har vi i sinde at hjælpe, da afgiften skader deres konkurrenceevne. Vi skal se på, hvor mange virksomheder, der vil være omfattet, og så skal vi finde ud af en konkret model, siger han.