Royal Arena under Realdanias lup
Kompetencerne fik høj prioritet, da Realdania slog halv skade med København om Royal Arena. Royal Arena er derfor på anden bestyrelse og lægger an til en tredje udgave
Der er især fokus på kompetencer hos entreprenørerne og rådgiverne, men det vigtigste er at sikre kompetent styring via organisering.
- Vi har derfor flere bestyrelser i forløbet, fortæller Realdanias projektchef Lars Autrup.
Royal Arena er allerede nu på nummer to. Den første var en beslutningsbestyrelse. Så kom den nuværende anlægsbestyrelse. Til sidst kommer en driftsbestyrelse, når arenaen er færdig.
- Den form for "good governance" er et særkede for Realdania nu. Organiseringen er vigtigste redskab til at begrænse risikoen, siger Lars Autrup, som dog også må læne sig op ad kompetencer udenfor huset.
- Vi bruger mange rådgivere. Vi vil ikke overraskes af vinderprojekter langt over budget, påpeger Lars Autrup.
Arenaen står færdig i 2015. København og Realdania slår halv skade om byggesummen på 650 mio. kroner, mens driften er vundet af den private operatør Live Nation.
Inklusiv udvikling, drift og anlæg bliver prisen på arenaen op mod 1,1 mia. kroner. Det betyder også, at rammen er udvidet til at håndtere det uforudsete, så risikomargin er inden for 1,1 mia. kroner.
Spredt risiko
Selv rulletrappen er budt ud for sig, så man spreder risikoen i delentrepriser. For et år siden vandt C.C. Contractor fra Herning betonentreprisen. Det vil sige fundamenter, terrændæk, elevator- og trappekerner, overbeton på etagerne samt søjle- og bjælkesystemer, tribuneelementer og scenebagvæg.
I alt elementer til 36.000 etagemeter for 128 mio. kroner. Og kan sådan et firma mærke, at Realdania er oppe på lakridserne med risikostyring? Direktør Jørn From er ikke i tvivl.
- Man kan helt sikkert mærke, at man sidder over for en professionel partner hos Realdania, siger Jørn From.