Det billigste er ikke altid godt nok
Prisen blev det afgørende i udbuddet om Allerød Idrætspark til 38 mio. kroner. Andre faktorer burde være taget med, erkender formanden for Kultur- udvalget, for de kun et år gamle tribunebænke og gulve skal nu renoveres
Det er ikke desto mindre tilfældt med Allerød Idrætsparks tribunebænke og indendørs gulve, der er bygget af så dårlig kvalitet - af entreprenørvirksomheden Jönsson a/s, som gik konkurs to måneder efter indvielsen - at nye håndværkere nu skal i gang med udbedringer.
Træ-tribunerne splintrer, vandet løber ud af baderummene og timingen er elendig, da den nye fodboldsæson står for døren. Den dårlige kvalitet af tribuner og gulve i klubhusets omklædningsrum er så omfattende, at kommunenen nu vil renovere den ellers nye og klimavenlige bygning.
- Byggekvaliteten har været for dårlig, og jeg mener, at kontrollen med projektet ikke har været god nok, siger John Jensen fra lokallisten Det Nye Allerød (DNA), der er formand for Kultur- og Fritidsudvalget.
Ikke regning til borgerne
Beskeden fra forvaltningen er imidlertid, at den såkaldte sikkerhedspulje - oprettet med noget af købesummen - kan dække de fejl og mangler, som skal udbedres inden for kort tid.
- Det vil derfor overraske mig meget, hvis regningen bliver sendt videre til skatteborgerne, men det ændrer ikke ved, at når man bygger noget til så mange penge, skal man være meget præcis med, hvem man samarbejder med, siger kulturformanden til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Billigst er ikke bedst
Han klandrer imidlertid hverken Christensen & Co arkitekter a/s eller Dines Jørgensen & Co A/S, der har stået for henholdsvis tegnearbejdet og ingeniøropgaverne, men skyder derimod på den udbredte forestiling om at billigst må være bedst".
- Den måde, man udbyder byggeri på, får tendens til, at prisen bliver det altafgørende. Selvfølgelig kan man sige, at det er rigeligt med et idrætsbyggeri til 38 mio. kroner, men jeg må erkende, at vi og rådgiverne ikke har været gode nok til at gennemskue, hvilken kvalitet, vi fik for pengene. I dette tilfælde er det fundamentale ting, som vi burde have fundet ud af langt tidligere end ved overdragelsen. Så vi har ikke været dygtige nok, selv om vi har haft rådgivere med i alle faser, siger John Jensen, der advarer mod, at den ensidige fokus på pris kan tiltrække fantaster", der underbyder konkurrenterne, men som dermed - som i Pihl & Søns mange projekter og senere konkurs - gør sig selv og dermed også bygherre sårbare.
Ikke flere chok
Han gætter på, at renoveringen af Allerød Idrætspark kommer til at koste et par millioner kroner.
Til Licitationen - Byggeriets Dagblad tilføjer han, at der også i fremtiden vil foregå en afvejning mellem arkitektens forventninger til materialekvalitet og den pris, der er til rådighed, men at et så stort chok, som denne sag har udløst, skal undgåes i fremtiden.
Til Frederiksborg Amts Avis har John Jensen desuden sagt:
- Vi har heldigvis tilbageholdt noget af købesummen i sikkerhedspuljen, da entreprenøren gik konkurs, og da vi så, at kvaliteten muligvis ikke var, som den skulle være. Derfor behøver vi ikke nogle ekstrabevillinger, da vi kan finansiere renoveringen gennem det tilsidesatte beløb, siger John Jensen.
Bedre kvalitetskontrol
Han mener, at man bør gøre en ekstra indsats for, at Allerøds kommende anlægsprojekter har den rigtige kvalitet.
- I den her forbindelse gik entreprenøren, som også skulle have stået for den nye musikskole, konkurs, hvilket medførte en hel masse problemer for begge projekter. Det er uheldigt og ikke til at styre, men helt generelt synes jeg alligevel, at vi skal have en bedre kontrol med, hvordan kvaliteten er undervejs i et byggeprojekt. Vi bør tænke på, om vi skal have et strammere regelsæt omkring det, siger John Jensen til avisen.
Kommunen er gået i gang med gulvrenoveringen, mens man ifølge hasteplanen snarest indleder renovering af klubhusets tribuner.
Der er ikke dato for, hvornår renoveringen vil være færdig.