23948sdkhjf

Få krav om sociale klausuler

Kun i 156 ud af 2.300 kontrakter har det offentlige stillet sociale krav til de private firmaer, der skal udføre opgaverne
Sociale klausuler - eksempelvis krav om ordentlige løn- og arbejdsforhold, at arbejdsmiljø skal overholde, eller at virksomheden skal have lærlinge, kan anvendes af kommunerne og staten til at sikre, at danske virksomheder ikke udkonkurreres på unfair vilkår.

Men en analyse offentliggjort i LO’s ugebrev A4 viser, at den offentlige sektor kun i meget ringe omfang benytter sig af de sociale klausuler, når de skal have udført eksempelvis bygge- og anlægsopgaver.

Det skal der efter Enhedslistens mening laves om på, så kommuner, regioner og staten bruger de sociale klausuler i langt højere grad, end det er tilfældet i dag.

- Sociale klausuler er et godt værktøj til at fordele det sociale ansvar i samfundet på private virksomheder, der ønsker at byde ind på opgaver for det offentlige, siger Enhedslistens arbejdsmarkedspolitisk ordfører, Christian Juul.

Pinligt

Han mener samtidig, at de sociale klausuler kan give muligheder for mange danskere, der er i klemme og noterer, at mange kommuner har taget principbeslutninger om at stille sociale krav uden af føre dem ud i livet.

- Andre kontrollerer ikke, om klausulerne overholdes. ILO-konvention 94 pålægger det offentlige at sikre, at udbud skal ske på overenskomstmæssige vilkår eller lignende. Det er pinligt, at kun hver 14. udbud indeholder sociale krav. Derfor har Enhedslisten besluttet at rejse sagen overfor indenrigsminister Margrethe Vestager (R) med henblik på, at mange flere offentlige kontrakter kommer til at indeholde sociale klausuler, forklarer Christian Juul.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093