23948sdkhjf

Den Gamle By sætter håndværket i centrum

Stor håndværkerudstilling genåbner i den århusianske turistattraktion i weekenden
Med håndværkeren i centrum genåbner Den Gamle By nu den omfattende udstilling af tømrer-, snedker- og malerværkstederne.

Det sker i to helt nyindrettede etager i et baghus til Renæssancegården, og hele formidlingen af historien bag håndværket er revitaliseret og bliver serveret på helt nye måder.

Museumsinspektør Elsebeth Aasted Schanz har stået for den nye indretning af Håndværkerne i Baghuset.

- Det har været vigtigt for mig at engagere gæsterne, så de får en følelsesmæssig oplevelse fremfor en intellektuel gennemgang af værktøj og håndværk i 1800-tallet. Derfor har vi fokuseret på mennesket i skikkelse af dukker og levende figurer på film og i tegneserie, siger Elsebeth Aasted Schanz.

Lærlingen Oskar

En del af den nye udstilling viser genstande fra lavsvæsnet. Her bliver historien levendegjort af lærlingen Oskar på 12 år.

En tegneserie fortæller om hans udvikling fra læredreng til mester, mens de enkelte genstande bliver knyttet til hans karriere som håndværker. Den yngste lærling fik ofte lov til at udføre det mest ubehagelige arbejde.

Ligkister gav penge

I tegneserien sendes Oskar Larsen hen til byens lighus for at reparere en utæt kiste. Sideløbende hører de besøgende om Oskars forelskelse i Esther og kærlighedens svære vilkår i en tid, hvor mesters enke af taktiske grunde kan være et bedre parti. Det er Ingo Milton, der har tegnet og skrevet historien.

I portrummet til baghuset støder man på en trækvogn med en ligkiste. Et af snedkerens vigtigste indtægtskilder var nemlig kister.

Indenfor i snedkerens værksted kan man se, hvordan mester, læredreng og svend arbejder med værktøj og træ. En kort film projiceret op på to gennemsigtige skærme i snedkerværkstedet fortæller en dramatiseret historie om Oskars hverdag, hvor mesters hånd sad meget løst, når ilden ikke blev passet, eller limpotten eksploderede.

Råt træ til færdigt hus

På førstesalen oplever man bygningshåndværkets historie fra råt træ til færdigt bindingsværkshus.

I aktivitetsrummet må gæsterne røre ved alt. Her kan man komme tæt på to udsnit af et bindingsværkshus, der bliver bygget op først med træet derefter med tavl og tagsten. Man kan også selv samle bindingsværk i lille målestok eller gå på opdagelse i farvernes univers og gætte på hvilke dyr eller planter, der er grundlaget for pigmenterne.

På en skærm kan gæsterne vælge hvilke håndværk og værktøj, man vil se i aktion. Det er Den Gamle Bys egne håndværkere, der har lagt krop og gefühl til demonstrationen på den interaktive skærm.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094