23948sdkhjf

Godt indeklima og energibyggeri er to sider af samme CO2-sag

Indeklima og tanker om fremtidssikret bæredygtighed er forbundne kar i arkitektvirksomheden 3xN’s design af domicilbyggeri
En bæredygtig bygning, indeklima og et karakterfuldt udtryk er nøgleord i 3XN’s design af KPMG’s nye hovedkvarter, som nu er blevet taget i brug af revisionsselskabet.

Domicilet ved Flintholm Station er skabt med et ønske om godt indeklima samt tilpasning til det omkringliggende bymiljø.

Formen som en trekløver og anvendelsen af lyse sten gør, at bygningens facader i udtryk stemmer godt overens med den øvrige arkitektur i Frederiksbergs revy-kvarter.

- Vi har valgt at skabe en bygning med enkle og klare, men ikke prangende kendetegn, hvis trekløverform giver indvendigt rum til tre lyse atrier, som hver især danner udgangspunkt for de åbne kontormiljøer. Atrierne er stilmæssigt ens, men ikke identiske, og det gør bygningen nemmere at orientere sig i, samtidig med, at gangbroer på tværs gør det hurtigt at komme gennem bygningen. siger arkitekt og adm. direktør i 3XN, Bo Boje Larsen.

Tæt samarbejde

Den gennemtænkte logistik lægger ifølge bygherren et godt fundament for KPMG’s ønske om et bedre samarbejde mellem de tre hovedfunktioner skat, revision og rådgivning.

- Vi har fra begyndelsen været meget bevidste om den værdi, som arkitektur skaber på forretningssiden. Derfor er domicilet skabt i et meget tæt samarbejde mellem os og 3XN. Resultatet er et hus, som danner de optimale rammer om KPMG’s kultur, siger direktør i KPMG, Søren Sønderholm.

Møbler afgasset

- De tiltag der lavet er alle for at nedsætte energiforbrug, og både lys og luft kan ikke adskilles fra vores tanker om godt indeklima. Vi har tilstræbt, at den enkelte medarbejder på ethvert tidspunkt af døgnet altid skal have den rigtige mængde lys og luft, siger Bo Boje Larsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Og eftersom der i mange af domicilets rum arbejder 12-15 mennesker sammen, er elementer som lys, ventilation og ikke mindst akustik, en vigtig del af et godt indeklima.

- Energien er der, hvor den skal bruges. Bevægelsesfølere og temperaturmålere hjælper til at holde Co2-regnskabet stabilt og lavt og hvis ikke luften er, som den skal være, bliver det registreret, påpeger han.

En andet område af indeklima-strategien i domicilet har været at forhindre kontormøblerne i at afgive ubehaglige gasser.

- De har alle stået på et mellemlager, så de ikke afgasser i bygningen, siger Bo Boje Larsen.

Lille klimaskærm

En vigtig byggeklods til godt indeklima har været indsatsen for at skabe den rette temperatur uden overdreven brug af mekanisk køling, især om sommeren.

- Derfor er klimaskærmen relativt lille i forhold til de bruttoetagemeter, der er, siger arkitekten fra 3xN.

- Dongs facade er på 21.000 kvm og KPMG’s kun 10.000. Så der er færre flader, der tager imod solens varme og mere glas er vendt mod nord, siger han.

Domicilets glasareal mod syd er 40 procent, og mod nord 60 procent. Det giver et behageligt arbejdslys, stadig med rigelige solstrejf i bygningen.

Lyd skal brydes

God akustik, hvor det gælder om at finde en balance, har også haft fokus.

- Det er jo ikke rart at være i rum, der er helt lydløst, men der skal indarbejdes akustisk dæmpning både i gulv, loft og vægge, og hvis lyden brydes i vinkler ved hjælp af vægge, så giver det et støjdæmpende miljø, hvor mange kan arbejde i samme rum og stadig koncentrere sig, siger Bo Boje Larsen til Licitationen.

Han kan desuden tilføje, at domicilet er designet, så der senere kan installeres flere solceller, når teknologien er mere udviklet og prisen gået ned.

Endelig er imødekommende arkitektur søgt tænkt ind i stort omfang, et element, der også betyder noget for det psykiske indeklima:

Fortrolighed har stor betydning for KPMG’s kunder og det stiller krav til arkitekturen, som skal lukke af, men samtidig være imødekommende.

I bygningens grundplan er denne udfordring løst ved metallisk grøn installation, der spreder sig som et indre landskab og giver plads til fortrolige mødelokaler på dens indersider, og reception og caféområde på ydersiderne. Ligeledes er glaskunst anvendt som afskærmning af mødelokalerne, og selv i parkeringskælderen bydes gæster velkommen af farverig fotokunst.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11