23948sdkhjf

Testfamilie vil savne et sundt indeklima

I et halvt år har familien Bak boet i Teknologisk Instituts lavenergihus, og det har været en oplevelse særligt i forhold til indeklimaet
- Vi har virkelig nydt at bo i Teknologisk Instituts lavenergihus. Det har været sjovt at prøve selv at regulere indeklimaet i huset med en iPad! Også pigerne har været rigtig glade for at bo her – og den yngste har ikke været så meget forkølet og ramt af feber, som hun ellers plejer på den her årstid.

Meldingen om, at hele familien i det sidste halve år har haft en god hverdag i Teknologisk Instituts lavenergihus i Taastrup, kommer fra AnneMette Bak, der til daglig bor i et rækkehus i Taastrup med sin mand Claus og døtrene Sasha på otte år og Mille på fire år.

Mor, far og børn er netop flyttet hjem i egen bolig efter at have holdt jul i det moderne forsøgshus på 216 kvm, hvor de juleaften dansede rundt om det fire meter høje juletræ, som nåede helt op til loftet i den store stue.

Nu kan familien se tilbage på en epoke, hvor de havde til opgave at teste en ny og moderne teknologi til at styre lavenergihusets indeklima.

Hver eneste dag har de voksne ført dagbog over deres oplevelse af en automatisk styring af indeklimaet – et system der bevirker, at ventilationsvinduerne selv åbner sig, og persiennerne selv ruller ned, når solen skinner, og det bliver for varmt inden døre.

I december kulminerede forsøget med, at familien fik udleveret en iPad, hvor de selv via en app kunne regulere indeklimaet.

Enkel ny teknologi

Både AnneMette og Claus Bak har kun positive ting at sige om den nyeste teknologi, der virker over nettet.

Systemet har en såkaldt energisparefunktion, der sikrer, at temperaturen i huset automatisk sænkes til 19 grader, hvis husets bevægelsessensorer registrerer, at det er mennesketomt.

Teknologien har også en såkaldt komfortfunktion, der automatisk kan holde temperaturen på for eksempel 22 grader. Skærmen giver løbende brugeren en status på, hvordan det aktuelle indeklima er i hele huset. Samtidig har brugeren via denne oversigt adgang til selv at ændre ved indeklimaforholdene.

- Den nye app er både enkel, overskuelig og smart at håndtere. Den tillader ved et enkelt “touch", at du selv kan skrue op eller ned for varmen, aktivere solafskærmningen eller åbne for vinduerne både i stueetagen og på første sal – og det uanset om du befinder dig hjemme eller er ude af huset, siger Claus Bak begejstret.

Regulere indeklimaet

Familien havde for eksempel i løbet af efteråret stor gavn af selv at kunne sætte varmen op til 23 grader på badeværelset og i det nordvest vendte børneværelse i forsøgshuset.

- Det var dejligt at træde ud af badet om morgenen uden at småfryse. Det var også skønt med en god varme på børneværelserne, så vi ikke skulle bekymre os om vores yngste datter Mille, som plejer konstant at være meget forkølet og få feber omtrent hver tredje uge i vinterhalvåret. Hun har kun haft feber én gang, mens vi har boet her. Så det har været en god ting, at vi ikke skulle slå krøller på os selv for at få hverdagen til at hænge sammen med to job og et barn, der ofte er syg i en helt uge eller længere, fortæller AnneMette Bak

Hun krydser samtidig fingre for, at eksperterne snart bliver færdige med deres mange test, så familien kan komme til at købe et færdigudviklet styringssystem til rækkehuset. Her har familien nemlig svært ved at regulere temperaturen og udluftningen både i sommer- og vinterhalvåret.

Samlet system

Ifølge ingeniør Anders Høj Christensen fra Teknologisk Institut er der udsigt til, at der om et par år kommer et samlet system, som får de forskellige installationer fra forskellige producenter til at “snakke" sammen og fungere tilfredsstillende i forskellige typer af boliger.

- Vi har fået en uvurderlig hjælp fra familien Bak til at optimere på vores nye prototype til at styre indeklimaet i vores lavenergihus – for eksempel har familien påpeget, at det vil være en fordel, hvis vi på oversigten for husets indeklima har en funktion, som synliggør, hvad det vil koste at hæve temperaturen én grad i husets forskellige værelser. På den måde kan fremtidige beboere vurdere, om den ekstra komfort, der ligger i en højere rumtemperatur, også er pengene værd, siger Anders Høj Christensen,

Han fortsætter arbejdet med at udvikle en brugbar løsning på en samlet styringsstrategi til at sikre et godt og komfortabelt indeklima i fremtidens boliger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109