23948sdkhjf

Fagligt opgør om byggeplads-adgang

Malernes Fagforening undrer sig over, at arbejdsgivere stævner dem i arbejdsretten over, hvad de kalder en sag af fælles faglig interesse
Efter at være idømt en bod i arbejdsretten på 10.000 kroner i forbindelse med et byggepladsbesøg på Bella Sky Comwell-hotel ved Bella Center i København kritiserer Malernes Fagforening nu arbejdsgiverorganisationen Danske Malermestre for overhovedet at have ført sagen.

- Vi mener ikke, at vi har gjort noget galt, og mest af alt kan vi ikke forstå, at Danske Malermestre bruger deres kræfter på at jage os, når vi jo netop er ude i et fælles ærinde, og det er at sikre, at firmaer arbejder efter de overenskomstmæssige regler, siger formand for Malernes Fagforening i Storkøbenhavn, Bo Rosschou, til Licitationen.

Tjekkiske malere

Den konkrete sag er fra et fagforeningsbesøg på byggepladsen ved Bella Sky for et år siden, hvor Malernes Fagforening i forbindelse med et andet ærinde på pladsen opdager tre tjekkiske malere, der ikke er omfattet af en overenskomst, og det får fagforeningen til at reagere og tage affære.

Ifølge en aftale med Danske Malermestre skal de i den situation advisere den pågældende mester, hvis vedkommende er med i Danske Malermestre, før de foretager sig mere.

Bo Rosschou siger, at de to fagforeningsrepræsentanter på pladsen forsøgte at kontakte mesteren, så de havde gjort deres.

Det mente den berørte arbejdsgiver malerfirmaet Sander og Dam A/S, der er en del af DSJ Malergruppe A/S, ikke, så firmaet tog sagen op hos Danske Malermestre, der valgte at køre en faglig sag og fik medhold i Arbejdsretten.

Men Malernes Fagforening kritiserer, at arbejdsgiverne bruger krudt på den sag, da de mener, at de handlede i en god sags tjeneste og det var at få orden på tingene rent fagligt. Den aktuelle sag om tre tjekkiske malere, der var ansat via underentreprenører af Sander og Dam A/S, er ifølge Bo Rosschou en meget vigtig og principiel sag, da han mener, arbejdsgiveren handlede mod overenskomsten.

- Den her sag handler om, hvorvidt det er rimeligt, at et firma, der er med i Danske Malermestre og har sagt ja til at gøre en indsats for at sikre en overenskomst også hos deres underentreprenører og ikke gør det, skal have lov til det, siger Bo Rosschou.

Undren hos Malermestre

Direktør i Danske Malermestre, Ole Draborg er bestemt ikke enig med fagforening og han undrer sig over fagforeningens kritik.

- Sagen drejer sig om, at vi har en aftale omkring, hvordan man håndterer byggepladsbesøg. Og de regler, har fagforeningen ikke overholdt, og det giver arbejdsretten os medhold i. Længere er den ikke, siger han. Direktøren mener ikke, at der er tale om at lægge forhindringer for ordentlige faglige forhold.

- Jeg er enig med fagforeningen langt hen ad vejen i, at de udfører et arbejde for at sikre at aftalte overenskomstforhold overholdes, og det er i vores fælles interesse, at alle overholder de indgåede overenskomster. Men her har de brudt en klar aftale mellem os, og vi er nødt til at fastholde, at reglerne skal overholdes, siger Ole Draborg fra Danske Malermestre. Den konkrete faglige sag om tjekkerne ligger endnu til behandling i Arbejdsretten.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.144