23948sdkhjf

Ny finne klar til dansk vinterkrig

Finsk redskabsbærer gør klar til første vintertjeneste i Danmark
Gennemtestet i form af 5560 enheder gennem de seneste 31 år. Alligevel helt ny på det danske marked og klar til sin første sæson med vintertjeneste. Og så i øvrigt dyrere end konkurrenterne.

Stig Møller, salgschef hos maskinfirmaet TobiCo i Skjern, synes umiddelbart at have odds lidt imod sig i bestræbelserne for at føre en finsk redskabsbærer ind på det danske marked. En nyhed med 31 år i bagagen og så tilmed i top prismæssigt. Men der er logik i tingene, bedyrer han.

- Fabrikken Vilakone, som laver Wille-maskinerne, har simpelthen koncentreret sig om Finland, Sverige, Norge og Estland hidtil. Man har simpelthen ikke ønsket at bevæge sig yderligere mod syd, før nu. Prisen? Tja, kvalitet koster. Det er den gamle med, at nogle gerne vil køre Mercedes, mens andre nøjes med mindre. Wille er en Mercedes blandt redskabsbærere, siger Stig Møller.

TobiCo’s danske agentur for de finske maskiner er endnu ganske nyt. Stig Møller har netop solgt den første Wille-maskine til Middelfart Kommune, hvor den har indledt sin danske karriere monteret med en armklipper. Maskinen ruller så rundt og klipper ind under autoværn og omkring skilte og kantpæle. En højde på blot 199 cm hjælper den til selv at komme uhindret rundt også under de høje trafikskilte.

Vinter ingen hindring

- Siden vil folkene i Middelfart montere kost eller dozerblad på multimaskinen, så den er klar til dansk vinterkrig. Det har den nogle naturlige forudsætninger for. Den er jo altså produceret i Finland, hvor man er vant til vinter på en noget anden måde end i Danmark. Derfor har maskinen blandt andet motorvarmer som standard, der er spærre på hjulene, fast træk mellem for- og baghjul og lavt tyngdepunkt. Tillige er den helt lukket i bunden, og så har den ikke mindst masser af kræfter til at skubbe sne væk, fortæller Stig Møller.

I virkeligheden er redskabsbæreren slet ikke en redskabsbærer. Og det er en væsentlig årsag til både maskinens styrke og salgschefens tro på en solid fremtid også i Danmark.

Bygget som læsser

- Den finske fabrik laver to maskiner, som i princippet er ens. Wille er egentlig bygget som læssemaskine. Derfor er alt på den overdimensioneret i forhold til at fungere som redskabsbærer. Som læssemaskine hedder den Wille 365. Når den monteres med redskabsarm og bliver til multimaskine, skifter den modelbetegnelse til Wille 265. Bortset fra funktionen og redskabsarmen, er der tale om nøjagtig den samme maskine. Det høster redskabsbærer-køberne så store fordele af, vurderer Stig Møller.

Der ligger 50 hestes firecylindret diesel-motorkraft fra Caterpillar i motorrummet på den gule finne. Maskinens kampvægt er 1900 kg. I front løfter den 1400 kg i en højde op til 70 centimeter.

Det skorter ikke på hydraulikudtag på multimaskinen. I front sidder der tre dobbeltvirkende udtag og bagude to. I front er der frit valg mellem 36 liter, 54 liter eller 90 liter arbejdshydraulik og i bag 54 liter.

- Blandt de gode features er også affjedrede liftarme, som også er standard. I det hele taget vil vi få lidt problemer med at sælge ekstraudstyr til Wille. Den har i forvejen det meste som standard. Foruden motorvarmeren, gælder det blandt andet også aircondition, luftaffjedret sæde, radio og en forrude-visker, der ikke nøjes med at fjerne regnvandet fra et lille felt. Den tager simpelthen hele forruden, fortæller salgschefen.

Alle funktioner styres med et joystick, og støjniveauet i kabinen er 76 dB.

Wille har selv et ganske omfattende redskabsprogram, men Stig Møller regner nu med, at kun få af de finske redskaber kommer til at følge maskinerne til Danmark.

- Wille kan køre med de fleste redskaber også fra andre producenter, fordi den har et almindeligt trepunkts-ophæng. Derfor vil det være oplagt for mange danske brugere at benytte redskaber, som man måske har i forvejen, eller at se på programmet fra danske GMR og Nesbo, siger han.

Manglede knækstyret

- Jeg har besøgt fabrikken i Finland flere gange og haft lejlighed til at konstatere, at det er rigtigt, når finnerne fortæller, at alt på maskinerne er håndbygget. Motorerne kommer jo ganske vist fra Caterpillar, men væsentlige elementer som cylindre og ledningsnet laver de selv på fabrikken i Loimaa, siger Stig Møller.

Stig Møller kom til TobiCo i december i fjor. Som firmaets nye salgschef konstaterede han hurtigt, at der manglede en knækstyret redskabsbærer i sortimentet.

- Jeg havde kendt til Wille i nogle år og kendte også fabrikkens salgschef. Derfor kontaktede jeg finnerne, og vi blev enige om, at TobiCo skulle være dansk importør. Vilakone-fabrikken har også rettet sigtet ind mod det tyske og det hollandske marked, og det er ikke utænkeligt, at vi på en eller anden måde kan komme ind over noget af indsatsen syd for Danmark, siger Stig Møller.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109