A-kasser mister tiltænkt nøglerolle i jobreformen
Jobcentrene fastholder ansvaret for at få de ledige tilbage i job med aftalen om jobreform
Regeringen og Venstre er i forbindelse med vækstplanen samtidig blevet enige om rammerne for en beskæftigelsesreform. Det er aftalt, at reformen tager udgangspunkt i, at den nuværende organisatoriske struktur på beskæftigelsesområdet fastholdes uændret. Det betyder, at de kommunale jobcentre fastholder ansvaret for indsatsen i hele ledighedsperioden. A-kasserne var ellers tiltænkt ansvaret i de første seks måneder af ledighedsperioden.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra formanden for A-kassernes Samvirke, Torben Poulsen. Han glædede sig, da regeringen kom med sit reformudspil over a-kassernes nye og stærkere rolle.
- I dag skal de ledige både i a-kassen og på jobcenteret. Det virker ret tosset for langt de fleste ledige, sagde han dengang.
I en pressemeddelelse vælger han i stedet at glæde sig over, at arbejdsløses indgang til beskæftigelsesindsatsen også fremover sker i a-kasserne, som tilfældet er i dag.
Karsten Mølgaard Jensen, direktør i den tværfaglige a-kasse Ase, er ærgerlig.
- Vi kan undre os over, at den borgerlige opposition fortsat synes så forskrækkede over a-kasserne. Reelt fravælger de en beskæftigelsesindsats forankret i a-kasserne, som er baseret på frit valg, privat finansiering og konkurrence til fordel for milliarddyre, skattebetalte jobcentre, siger han.
Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er imidlertid tilfreds med, at a-kasserne ikke får en stærkere rolle i den tidlige beskæftigelsesindsats.
- Det er tilfredsstillende, at der ikke eksperimenteres med organiseringen af beskæftigelsessystemet, men at denne fastholdes uændret, således at udgangspunktet for indsatsen er jobcentret, siger direktør i DA Henrik Bach Mortensen.
Jobrettet uddannelse
Med reformen vil beskæftigelsesindsatsen drejes væk fra aktivering og over mod målrettet uddannelse mod jobåbninger på arbejdsmarkedet, og dialogen mellem virksomheder og jobcentre vil blive styrket.
Det er beskæftigelsesministeren tilfreds med.
- Den nuværende beskæftigelsesindsats har overskredet sidste salgsdato for længst. Vi er nu enige om, at en ny indsats skal bygges op omkring den enkelte arbejdsløse. Målet for den fremtidige indsats bliver at sikre flere i varig beskæftigelse. Med reformen vil vi skifte de endeløse aktiveringskurser ud med nye og jobrettede uddannelsesmuligheder og et uddannelsesløft fra ufaglært til faglært. Vi skal ikke skære ned i hjælpen til vores arbejdsløse men har aftalt at bruge pengene klogere og med større effekt, siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.
Positiv modtagelse
Aftalen om jobreformen får generelt en positiv modtagelse af arbejdsmarkedets parter.
- Vejen er nu banet for, at beskæftigelsessystemet kan bidrage til, at et spirende opsving ikke slås i stykker af flaskehalse på arbejdsmarkedet, siger DA-direktør Henrik Bach Mortensen, som kalder det positivt, at aftalen vil styrke kontakten mellem virksomheder og jobcentre.
- Det er positivt, at uddannelse i beskæftigelsesindsatsen målrettes job, og at der satses på en tæt kontakt og jobsamtaler med ledige. Samtaler med ledige har dokumenterede positive effekter, siger han.
LO-formand Harald Børsting kalder det centralt for fagbevægelsen, at der kommer en langt mere aktiv indsats for de arbejdsløse, og at de får bedre muligheder for uddannelse.
- Jeg er derfor glad for, at regeringen nu har lavet en beskæftigelsesreform, som så tydeligt sætter de arbejdsløse i centrum. Det har hele tiden været fagbevægelsens hovedønske, siger Harald Børsting.
Beskæftigelsesreformen kræver - hvis den skal gennemføres på denne side af et valg - accept fra Dansk Folkeparti og de konservative, der er med i den nuværende aftale på beskæftigelsesområdet.