23948sdkhjf

Helsingør Kommune løb med brolæggernes pris

Den nye og meget smukke brolagte plads foran Kulturværftet var rammen da Brolæggerlauget tildelte årets Brolæggerpris til borgmester Johannes Hecht-Nielsen
Kulturhavn Kronborg er blevet bundet sammen af en både kunstnerisk og gennemtænkt brolægning, hvor nye og gamle sten er lagt sirligt på pladser, ravelin og kajanlæg. Byen har åbnet sig mod vandet og der er skabt nye byrum, hvor mennesker mødes, og hvor større kulturelle engagementer kan finde sted.

Brolæggerlaugets oldermand Claus Johnsen lykønskede Helsingør med prisen, da den forleden blev uddelt:

- Helsingør ligger midt i hjertet af 600 års dramatisk Danmarkshistorie. Her herskede Kronborgs kanoner over Øresund, her spillede Hamlet sin rolle, og her var Helsingør Skibsværft i over 100 år med til at opbygge en af verdens førende søfartsnationer. Dengang som i dag var god brolægning vigtig og gav fast grund under fødderne. Derfor er arbejdet udført af faglærte brolæggere, som i samarbejde med landskabsarkitekter har gjort denne plads tidssvarende. Ved at sammenbygge nyt og gammelt er der skabt et byrum, som er et rart sted at være og som giver en oplevelse af stedets historie, fortalte oldermanden.

Et skulderklap

Borgmester Johannes Hecht-Nielsen var meget glad for Brolæggerlaugets skulderklap.

- Kulturhavn Kronborg er levende historie og ikke mindst et samlingspunkt for alle. Her skal der være et aktivt byrum, og bygherrepartnerskabet, der udgøres af Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, Realdania og Helsingør Kommune, er meget tilfredse med alt fra den arkitektoniske helhedsplan og valg af materialer til den meget effektive arbejdsindsats, vi har set af brolæggerne. At modtage Brolæggerprisen 2012 er et skulderklap til alle i projektet, og jeg ser frem til 2013, hvor den sidste sten er lagt for at fuldende Helsingør Kommunens kulturelle flagskib, sagde Borgmester Johannes Hecht-Nielsen.

Kulturhavn Kronborg er belagt med chaussésten i to slags portugisisk granit, som giver et smukt nuancespil i overfladen. Ved indgangen til Kronborg er lagt et bånd af chaussésten, der har en savet overflade, som blander sig med de kløvede sten langs båndets sider. Og som særlig udsmykning er der nedfældet træplanker i azobé samt lyslinjer i ens dimensioner.

Planlagt håndværk

Projektet er udført af Aarsleff i totalentreprise, mens brolægningsarbejdet er udført af BrolæggerKompagniet og J.B. Brolægning, som begge er medlemmer af Brolæggerlauget under Dansk Byggeri. Landskabsarkitekt Jeppe Aagaard Andersens har udarbejdet helhedsplanen for Kulturhavn Kronborg, og Juul Frost Arkitekter har haft ansvar for projektering og fagtilsyn.

- I vores projekteringsarbejde har vi vægtet enkelhed og materialer af høj kvalitet for at eksponere de historiske værdier. De robuste materialer som granit, hårdt træ og stål danner nu sammen med over 13.000 kvm chausséstenflader et performativt gulv for uformelle møder, begivenheder og rekreativt ophold. Vi er stolte over, at vores valgte projekteringsløsninger nu får Brolæggerlaugets anerkendelse, samtidig med at vi afsætter et spor i Danmarks kulturhistorie, fortæller seniorlandskabsarkitekt Susanne Grunkin fra Juul|Frost Arkitekter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127