Mobile værksteder giver bonus
2013 blev et særdeles tilfredsstillende år for Volvo Entreprenørmaskiner A/S. Ganske vist faldt omsætningen beskedne 3,8 procent til 384,2 mio. kroner i forhold til 2012, men på bundlinjen gik det forrygende
- Vi begynder at kunne se resultaterne af den nye forretningsmodel, som vi lancerede i forlængelse af finanskrisen. Vi indførte den for at få omkostningerne ned, og vi ønskede, at så stor en del af omkostningerne som muligt er variable omkostninger, siger Per Stjernkvist og uddyber:
-Det nye er, at vi laver service og reparationer ude hos kunderne, så vi har lukket to traditionelle værksteder og har til gengæld etableret adskillige mobile værksteder.
17 lastbiler
Volvo Entreprenørmaskiner har nu i alt 17 lastbiler med kran og alt nødvendigt udstyr, som kører rundt i hele landet og udfører service og reparationer ude hos kunderne.
-Ved store anlægsprojekter kan vi også finde på at etablere et værksted ude på byggepladsen, men så skal det også være et anlægsprojekt af en vis størrelse, for at det kan betale sig, siger Per Stjernkvist.
Som et andet element i den nye forretningsmodel, styrer virksomheden al service fra centralt hold i Taulov. Her overvåger man alle maskiner og sørger for central serviceplanlægning.
Presset marked
Nogle af de 20 største maskinimportører mener, at markedet har været presset i 2013, og at priserne er under pres. Det kan Per Stjernkvist sådan set godt nikke genkendende til.
-Det er jeg enig i. Det er et presset marked, så det er indadtil, at der skal effektiviseres. Priserne er under hårdt pres, så det er ikke på omsætningen, at man vokser. Det gør man på bundlinjen ved at effektivisere, siger han.
I indeværende år forventer Volvo Entreprenørmaskiner da heller ikke nogen vækst af betydning i omsætningen. Derimod forventer virksomheden et endnu bedre resultat på bundlinjen takket være den nye forretningsmodel.
Når omsætningen i 2013 faldt en smule i forhold til 2012, skyldes det i øvrigt tilfældige udsving i markedet, forklarer Per Stjernkvist.
-På et marked som det danske skal der ikke ret meget til, bare et par projekter, der bliver udskudt før, at det kan ses direkte på omsætningen, siger han.