Byggeriet er skuffet over dødsstød
De gode initiativer i regeringens og Venstres vækstudspil drukner i fraværet af Boligjobordningen, mener flere af byggebranchens organisationer
Det mener Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.
- Der er mange fine elementer. Vi synes, det er en god idé at nedsætte PSO-afgifterne, og vi er også glade for, at man vil nedsætte sagsbehandlingstiderne i kommuner og staten. Det er også fint med en harmonisering af brandkrav og øget brug af internationale standarder, siger han.
Torben Liborius hæfter sig desuden ved, at den almene sektor med vækstpakken får øgede muligheder for at nedrive udtjente bygninger i yderområder.
- Det bidrager til, at der bliver ryddet op på forsvarlig vis i bygningsmassen, så der ikke står rønner og skænder. Det vil også være en fordel for det tilbageværende byggeri, forbi der vil være flere penge at vedligeholde for, siger han.
Stor anke
Men Torben Liborius har også en - temmelig stor - anke:
Det hele blegner fuldstændig, når man dræber en sikker succes som Boligjob-ordningen. Den har været en god forretning rent økonomisk. Konsekvenserne af vækstplanen er, at der bliver negativ udvikling i beskæftigelsen. Ved ikke at forlænge ordningen fjerner man arbejdspladser, siger han.
Også Håndværksrådet savner en forlængelse af Boligjobordningen, men glæder sig over, at administrative byrder er på dagsordenen.
- Det vil være et meget alvorligt tilbageslag for beskæftigelsen i de små og mellemstore virksomheder, hvis Boligjobordningen aflives fra nytår. Derfor opfordrer vi indtrængende regeringen og Venstre til at skrive Boligjobordningen ind på listen over vækstinitiativer, siger adm. direktør Ane Buch.
Skuffede malermestre
Hos Danske Malermestre er skuffelsen også til at føle på. Her mener man, at Venstres formand Lars Løkke Rasmussen gav et klart løfte om at sikre Boligjobordningen på Byggeriets Årsdag tilbage i april i år.
- Det løfte løber han nu fra. Det er bemærkelsesværdigt, at blå bloks statsministerkandidat bringer sig selv i en position, hvor han kan beskyldes for løftebrud, Men Lars Løkke Rasmussen har vel haft et stort behov for at vise, at han er meget andet end møgsager. Jeg kan dog kun beklage, at det skal ske på byggeriets regning, siger direktør Ole Draborg.
Tekniq er på linje med de andre organisationer, når det gælder skuffelsen over, at Boligjobordningen ikke i denne omgang bliver forlænget, men anerkender, at regeringen og Venstre vil lette omkostningerne for de energiforbrugende virksomheder.
- Det styrker deres mulighed for at konkurrere. Og så er vi glade for, at man vil lette administrative byrder for virksomhederne. Men vi synes det er en fejltagelse, at man ikke viderefører håndværkerfradraget i en mere målrettet form. For eksempel ved at den fremover gælder energiforbedringer, så man ikke kan få fradrag for hvad som helst, siger adm. direktør Niels Jørgen Hansen.