Kobber og zink giver sølv
For anden gang har holdet bag webportalen byggefilm.dk hentet en sølvmedalje hjem ved World Media Festival i Hamburg
Og i år er der faldet priser af til dansk film ved World Media filmfestivallen i Hamburg.
Webportalen byggefilm.dk har vundet sølv inden for kategorien Web og WebTV. Prisen gives samtidigt til en film om Tagrender og nedløb" i kobber og zink, der er en ud af 30 kortfilm om danske håndværk, som er frit tilgængelige for alle. Allerede i 2011 fik producenterne med filmen om Kalkning og kalk-mælk" en sølvmedalje inden for samme kategori.
Filmene er korte og præcise i deres fortællestil. Erhvervsskolerne, lærlinge under uddannelse, håndværkere og andre med interesse for renovering og restaurering får viden om, hvordan vi bevarer bygningsarven bedst muligt.
Producenterne Anders Dylov og Niels Brondbjerg har med filmene skabt en visuel dokumentation, som viser hvordan håndværkstraditionerne procesmæssigt udføres, på en måde som på sin vis kan sidestil-les med sidemandsoplæring.
- Byggefilmene dokumenterer håndværket og overleverer en række fifs, der er udviklet gennem tiden, og den lette adgang til disse film er med til at forhindre, at metoderne går helt i glemmebogen, siger udviklingschef Søren Meyer fra Grundejernes Investeringsfond, der har støttet filmproduktionen økonomisk.
Intakt bygningsarv
Synspunktet underbygges af projektleder Eske Møller fra Realdania, der er den anden store støttegiver til filmene:
- Hvis bygningsarven skal bevares intakt i fremtiden, er det afgørende, at der fortsat findes håndværkere, som har lyst til at tilegne sig de nødvendige færdigheder inden for klassiske bygningshåndværk. Vi mener, at disse byggefilm kan bidrage til at fastholde interessen herfor, siger han.
Idéen med byggefilmene opstod i 2009 som et modtræk til en oplevet udvanding af de håndværksmæssige discipliner, der gennem de senere år har trængt sig ind på erhvervsskolerne.
Filmene giver en troværdig indføring i metoder, som for fleres vedkommende har århundreder bag sig.
Ifølge producenterne bag filmene bør de ikke stå alene i en undervisningssituation, men kan være en støtte for de faglige undervisere og bringe virkeligheden helt ind i klasseværelset. Der konkurreres i 13 forskellige kategorier, og de nominerede inden for hver kategori vurderes af et internationalt panel af professionelle kommunikationsfolk.