Tømmerlov stiller nye krav til virksomheder
Når danske virksomheder laver aftaler med leverandører i lande uden for EU om køb af træ- eller papirholdige produkter bør de allerede nu være opmærksomme på kravene i EUs Tømmerlov
Og det har konsekvenser for importører af træ- og papirprodukter til EU, skønner Christian Sloth, der er ekspert i træprodukters lovlighed i non-profit organisationen Nepcon, der arbejder for en bæredygtig anvendelse af verdens naturressourcer blandt andet gennem innovationsprojekter og uafhængige certificeringsydelser inden for lovlig og bæredygtig skovforvaltning.
- Virksomhederne bør stille kritiske spørgsmål til deres leverandører allerede nu. EUs Tømmerlov træder i kraft den 3. marts næste år, og næsten alle træ- eller papirprodukter falder ind under kravene. Det vil sige, at køberen skal have sikret sig, at risikoen for indhold af ulovligt træ i de købte produkter er minimal, forklarer Christian Sloth.
Dato er ikke afgørende
I modsætning til, hvad man måske kunne tro, er det nemlig ikke datoen for indgåelse af aftaler med leverandørerne eller for den aktuelle transaktion, der afgør om det importerede materiale er omfattet af EUs krav.
Produkter, der bliver gjort tilgængelige for det europæiske marked efter den 3. marts 2013, vil være omfattet af regulativet uanset, hvornår de er købt eller bestilt. Det vil de i de fleste tilfælde være, når produkterne er indfortoldet til EU.
- Det bedste råd til virksomheder, der over de kommende måneder køber træ eller papir i ikke EU-lande, er at se leverandørkæden grundigt efter i sømmene. De bør sikre sig, at der er dokumentation for træets oprindelse samt vurdere risikoen for, at ulovligt skovet træ er blevet anvendt i produkterne, før købskontrakten underskrives, siger Christian Sloth og fortsætter:
- Jeg vil også anbefale købere af træ- og papirprodukter fra ikke EU-lande at inkludere krav om lovlighed i deres købskontrakter. Det kan ikke erstatte en risikovurdering, men det sender et klart signal til leverandørerne. Samtidig bør importørerne forberede sig, så de er klar med det risikostyringssystem, som loven kræver, til marts næste år.
Stigende interesse
En undersøgelse foretaget af Nepcon i 2011 viste, at kun en fjerdedel af de danske importerende virksomheder havde et præcist kendskab til lovens krav.
Organisationen mærker da også i øjeblikket, at implementeringen af EU-reglerne på nationalt plan er lige om hjørnet.
- Der kommer hele tiden flere detaljer frem om lovgivningen, og vi modtager et stigende antal forespørgsler fra virksomheder, som gerne vil vide mere, siger Christian Sloth.