23948sdkhjf

Råstoffer i rigtige kvalitet og på rette tid

Som formand for brancheforeningen Danske Råstoffer har jeg nogle kommentarer til artiklen i Licitationen den 18. januar 2011 om, at Syddanmark reviderer sin råstofplan.

Danske Råstoffer deltager i alle de regionale udvalg, der nedsættes i forbindelse med, at der udarbejdes nye råstofplaner.

Det gør vi for at påvirke regionerne til at udlægge nye områder, således at vi for samfundets skyld sikrer, at der er råstoffer til rådighed – ikke bare i mængde, men også i den rigtige kvalitet, som der skal bruges til de enkelte projekter. Vi oplever nemlig, at regionerne er af den opfattelse, at der er udlagt meget større mængder (i nogle tilfælde dobbelt op) end der reelt er, når man inddrager kvalitet og økonomi i regnestykket.

Jeg er derfor meget enig med Lasse Krull (formand for udvalget for Regional Udvikling i Region Syddanmark, red.), når han udtaler "Det er vigtigt, at vi får lavet en plan, der sikrer, at der er råstoffer nok til de kommende års byggerier i regionen".

I den forbindelse kan man tilføje i den rigtige kvalitet og på rette tid.

Det kan tage op til fem år, fra man "opdager" et råstofområde til udvinding kan begynde. Og det forudsætter, at området allerede er udlagt som regionalt råstofområde, ellers vil det tager endnu længere tid. Derfor skal tidshorisonten være mindst 10 år, når regionerne vurderer behovet.

Samtidig oplever vi desværre, at der tages unødigt mange kommunale hensyn samt hensyn til de større interesseorganisationer fra regionernes side, hvilket igen betyder, at oplagte områder med stor bæredygtighed for samfundet qua områdernes størrelse ikke udlægges, hvilket udover at fordyre projekterne samtidig har store miljømæssige konsekvenser på grund af øget transport.

Vi oplever, at regionerne prioriterer at udlægge mindre områder frem for de større for at undgå konflikter med interesseorganisationerne. På den måde skal man kun håndtere klager fra enkelte lokale borgere.

Det er desværre det, som flere af Danske Råstoffers medlemmer har oplevet i Region Syddanmark.

Eksempelvis er der ikke lokale råstoffer i Region Syddanmark til at forsyne motorvejsudvidelsen fra Lillebæltsbroen mod Odense!
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093