Der er ingen grund til uro og bekymring
I Danmark har vi tværtimod ingen mangel på globale arkitektfirmaer, internationale ingeniørvirksomheder, europæiske traditionelle entreprenører og et tilstrækkeligt antal store teknikentreprenører, som enten er rent danske eller datterselskaber i internationale koncerner.
Alle sammen virksomheder med tyngde og erfaring, 1000-vis af medarbejdere og ledelse i Danmark.
Skulle der opstå problemer med at få et tilstrækkeligt antal til at byde ind på de store byggeudbud, ja så peger Bygherreforeningen i en ny rapport da også på, at udbuddene må tilrettelægges, så de er attraktive.
Rapportens 34 konkrete og relevante anbefalinger er et godt udtryk for, at de store, professionelle bygherrer kan gøre meget for at sikre såvel effektiv konkurrence som en god udnyttelse af de kompetencer, der er i bygge- og teknikvirksomhederne.
Jeg har noteret mig, at foreningen anbefaler større fokus på bygbart og entydigt udbudsmateriale, som også har fokus på omkostningerne ved at give tilbud. At de forskellige entreprisetyper kan anvendes strategisk og tilpasses fra udbud til udbud. At flere virksomheder kan komme på banen gennem konsortier og ved fag/storentrepriser. Og ikke mindst: Bygherrerne må overveje, hvordan risici kan begrænses og i sine udbud lægge op til en hensigtsmæssig risikofordeling.
Alt i alt fortjener Bygherreforeningen ros for det store arbejde, som jeg håber i sidste ende fører til, at vi i Danmark får mere værdi for de mange penge, der bruges på stadigt mere avancerede bygninger.
Vi ser gode takter allerede. For eksempel udbydes de stadigt større og mere krævende tekniske entrepriser for sig selv. Sygehuse, universiteter, ja alle bygninger, er i dag helt afhængige af teknikken for at være andet og mere end et værn mod klimaet. De tekniske entrepriser udgør et særligt ansvars- og risikoområde på en måde, det ikke tidligere var tilfældet.
Skulle det i øvrigt passe, at der er et byggeboom på vej som nogle avisoverskrifter postulerer så er installationsbranchen klar. Sandheden er dog stadig, at alene vores branche har mistet 11 mia. kroner i omsætning fra 2008 til udgangen af sidste år. Så det er ikke her, der er fest.
Men hvis kunderne inviterer, så er vi klar. Og der er ingen tvivl hos mig om, at installationsbranchen kan løse opgaverne.