Støtte til privat energirenovering
Landets kommuner får nu bedre mulighed for at yde støtte til private udlejere, der vil energirenovere
Et af hovedelementerne i pakken er muligheden for at lave såkaldt grøn byfornyelse. Hermed kan kommunerne bruge byfornyelsesmidler til at støtte private udlejere, der gerne vil energirenovere deres udlejningsejendom såfremt udlejere og lejere er blevet enige om at gennemføre energiforbedringer i lejemålene.
Muligheden betyder, at kommunerne blandt andet kan yde indfasningsstøtte ved huslejestigninger, støtte til genhusning af beboerne og til ejerens udgifter til vedligeholdelse.
Til gavn for miljøet
Det er til gavn for alle parter også miljøet, mener Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter:
- Tidligere har udlejerne manglet incitament til at energirenovere deres ejendomme. Dette har vi rådet bod på med energisparepakken, hvor udlejerne nu får mulighed for at hæve huslejerne ved energirenoveringer, mod at lejerne får bedre boliger og lavere varmeregninger. Og med den grønne byfornyelse kan kommunerne give en hjælpende hånd ved at støtte renoveringerne med byfornyelsesmidler. Det er godt for lejerne, der får bedre boliger, for udlejerne, som får renoveret deres ejendomme, og for miljøet, som bliver mindre CO2-belastet, siger han.
Grøn fornyelse
Carsten Hansen opfordrer derfor ejere og lejere til at indgå aftaler om grøn byfornyelse, så kommunerne kan hjælpe med energirenovering af de private udlejningsboliger en boligtype, der er bagud, når det kommer til moderne energistandarder.
- Jeg er rigtig glad for, at kommunerne nu kan sætte ekstra fokus på energirenovering, for der er et stort efterslæb. Den private udlejningssektor udgør knap 20 procent af den samlede boligbestand, og langt de fleste af de private udlejningsboliger er bygget, før der for alvor blev stillet krav til energistandarden. Sektoren har således et betydeligt potentiale for energiforbedringer, siger Carsten Hansen.