23948sdkhjf

Flere firmaer vil af med sine mursten

Den danske del af den globale ejendomsrådgiver og mægler, CBRE, oplever nu stadigt flere firmaer, som vil af med deres mursten for at blive fleksible og skabe bedre bundlinje
Danmark har været lang tid om at omstille sig fra traditionen med, at "et firma ejer da sit eget domicil."

Nu sker der ganske som i udlandet store ændringer også i Danmark mod mere udflytning til lejeejendomme, fordi der kommer mere fokus på fleksibilitet og bundlinje, vurderer den internationale rådgiver og mægler for erhvervsejendomme, CBRE.

For byggemarkedet betyder det, at entreprenører og byggeselskaber skal forholde sig langt mere til store investorer frem for til virksomheder, som agerer egne bygherrer.

CBRE"s eget, danske kontor smagte selv medicinen, da de flyttede designmøblerne i sommeren 2011 fra en herskabelig adresse på Østerbro til et nyt, lejet sted i Mikado House i Ørestad på Rued Langgaards Vej.

Her omkranser et stort, lyst atrium, cafe, fitness og Netto lejerne i et moderne virksomhedsmiljø. Længere sydpå i Ørestaden har Rambøll også lejet deres nye hovedsæde.

- Stadigt flere firmaer vil af med deres mursten. De vil helst ikke eje noget af hensyn til virksomhedens økonomi. De vil have fleksibilitet og ikke binde penge i noget, som ikke skaber værdi for dem, fortæller Niels Cederholm, direktør for CBRE i Danmark.

Udviklingen har den indre modsætning, at på kort sigt kan det koste mere at leje frem for at eje. Men fleksibiliteten og mobile arbejdspladser, hvor folk i princippet kun har brug for en docking station og ingen faste kontorer, er med til på sigt at give økonomi i tendensen mod mere udlejning.

- Selv størrelsen på skriveborde er på vej ned. I London er det almindeligt med 80 x 120 centimeter, mens vi her i huset dog har holdt fast i én x to meter, konstaterer Niels Cederholm.

Mere rådgivning

CBRE har nu også selv indrettet firmaet efter, at køb og salg glider i baggrunden og mere toprådgivning til virksomheder kommer i forgrunden.

Mantraet er, at "virksomhedens lokaler skal være lige så omkostningseffektive som alt andet."

I den proces har CBRE i Danmark selv reduceret personalet med en tredjedel de seneste år, og der er nu godt 30 ansatte i København og syv i Århus.

Når de ansatte ikke rådgiver virksomheder, så skal også de store ejendomsinvestorer plejes.

Det gælder pensionskasser og ejendomsselskaber, som især investerer i Hovedstadsområdet. Også udenlandske investorer er med i en ny bølge af investorer.

- De udenlandske investorer, som har overlevet finanskrisen, tør investere. Eksempelvis via lokale, danske samarbejdspartnere som Saxo Properties. Danmark kan tiltrække udenlandske investorer, fordi vi har en relativ stabil økonomi, siger Niels Cederholm.

Saxo Properties gik på vegne af den Guernsey-baserede ejendomsfond, Cubic Property Fund, for nylig på indkøbstur på Strøget. Fonden investerede i tre ejendomme til en samlet pris på 430 mio. kroner i Købmagergade 22, Østergade 33-35 og Amagertorv 2, hvor Louis Vuitton er hovedlejer.

Tidligere købte Saxo Properties Købmagergade 24 for Cubic Property Fund, der blev overtaget med Benetton som lejer. Cubic Property Fund har dermed investeret mere end 550 mio. kr. i ejendomme ved Strøget. Førhen lå deres investeringer meget i Storbritannien og andre europæiske lande.

Fars firma

CBRE"s omstilling mod mere rådgivning og internationalt udsyn faldt fint sammen med et generationsskifte. Niels Cederholm var partner i sin fars firma, CB Richard Ellis Cederholm A/S, da den internationale koncern købte alt op.

Niels Cederholm blev direktør i 2010 for firmaet i Danmark – nu under navnet CBRE (tidligere CB Richard Ellis).

Den internationale koncern er nu verdens største på området med 29.000 medarbejdere og 300 kontorer i 50 lande. Omsætningen har rundet én milliard dollars, og koncernen er på børsen i New York. I Danmark steg CBRE"s bruttofortjeneste fra 17 til 21 mio. kroner mellem 2010 og 2011, og det gav et bedre om end stadig negativt resultat.

Som i de fleste ejendomsfirmaer er der stadig et stykke vej til pengene før krisen, hvor tallet i 2008 lød på 33 mio. kroner. Niels Cederholm er dog optimistisk.

- Vores omstruktureringer og flytninger er betalt nu. Vi kan nu koncentrere os om udvikling på den lange bane. Når krisen for alvor letter, så vil vi have det rigtige udgangspunkt, mener Niels Cederholm.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11