Metro-entreprenører får løntjek
Dansk Byggeri mener, at Metroselskabet skyder gråspurve med kanoner i ny undersøgelse af underentreprenørers lønforhold
Metroselskabets bestyrelse har besluttet, at 10 underentreprenører - udvalgt i samarbejde med fagforeningerne - udsættes for en uafhængig revision for at afklare, om entreprenørerne lever op til Metroselskabets krav om danske løn- og arbejdsforhold.
- Det er naturligt, at enhver bygherre og også Metroselskabet fører kontrol med, at bygherrens krav overholdes. Vi mener imidlertid, at det er et voldsomt skridt i forhold til de forholdsvis få faglige sager, der har været på metrobyggeriet, og så er vi lidt utrygge ved konstruktionen, siger Peter Stenholm, direktør i Dansk Byggeri.
Han noterer, at arbejdsmarkedets parter og Metroselskabet har en partnerskabsaftale, der indebærer månedlige møder, hvor man blandt andet fanger forhold, inden de udvikler sig til egentlige faglige problemer.
- Parterne er med andre ord i arbejdstøjet og er i konstant og god dialog. Der har været omkring 30 faglige sager på metroprojektet, og det er få sager på så stort et projekt, og derfor mener vi, at bygherren skyder gråspurve med kanoner med sit ekstra tiltag. Vi stiller også spørgsmål ved konstruktionen med en uafhængig revision og kan frygte, det skaber usikkerhed om parternes rolle i forhold til den danske model. Derfor vil vi følge arbejdet tæt, siger Peter Stenholm.
Erkender problemer
Faglig sekretær Jesper Wei- he fra 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København tager pænt imod Metroselskabets initiativ.
- Vi ser det som udtryk for, at Metroselskabet erkender, at der er problemer med en række underentreprenører, og at bygherren har et ansvar for, at hans krav overholdes. Det er en ny og anderledes mulighed for kontrol, og det hilser vi velkommen. Vi er ikke bange for, at vort faglige arbejde på metroprojektet bliver gjort overflødigt, og heller ikke, at vi undergraver den danske model, siger Jesper Weihe.
Han oplyser, at fagforeningen er i gang med at udarbejde en liste med forslag til entreprenører, som man mener det vil være fint at give det uafhængige løntjek.
Kan ikke leve med tvivl
Metroselskabets adm. direktør Henrik Plougmann Olsen forstår Dansk Byggeris bekymring.
- Men vi står i det dilemma, at vi på den ene side ikke har noget alarmerende højt antal faglige sager i forhold til projektets omfang, og på den anden side, at der hele tiden i den offentlige debat rejses tvivl om, hvorvidt der er ordentlige løn- og arbejdsvilkår hos vores entreprenører. Den tvivl er ikke til at leve med, og derfor har bestyrelsen taget dette initiativ. Vi har imidlertid lagt os tæt op af den danske model, ønsker gennemsigtighed og inviterer fagforeningerne til at være med til pege på de entreprenører, der får det ekstra løntjek, så vi er sikre på, at det, der kommer ud af undersøgelserne, også kan bruges bagefter, siger Metroselskabets adm. direktør.
Henrik Plougmann Olsen mener, at undersøgelsen af 10 udvalgte underentreprenører vil have værdi uanset resultatet.
- Enten afkræfter undersøgelsen påstandene i den offentlige debat eller også viser den, at der er noget at komme efter, og at der derfor er forhold, der skal bringes i orden, siger Henrik Plougmann Olsen.
Han oplyser, at man afventer resultatet af undersøgelsen, inden der tages stilling til, om der skal være tale om en engangsforestilling, om det nuværende tilsyn er tilstrækkeligt, eller om der er behov for andre typer af kontrol.