23948sdkhjf

Konkurs koster kommune millioner

Dyrt for Ringkøbing-Skjern Kommune at entrere med entreprenør med tvivlsomme entrepriseforhold
Det kommer formentlig til at koste Ringkøbing-Skjern Kommune adskillige mio. kroner at have entreret med det nu konkursramte byggefirma HB Bolig Aps til om- og udbygning af Spjald Skole.

- Regnestykket kan ikke gøres op endnu, og det vil sikkert tage lang tid endnu, før der er endeligt overblik over det, siger kommunens projektleder på skolebyggeriet, Peter Arn Andersen.

HB Bolig Aps fra Velling vandt ved offentlig licitation i 2011 store dele af ombygningen af skolen i Spjald. Firmaet var allerede dengang kendt for at bruge billig udenlandsk arbejdskraft i særlige entrepriseforhold.

Arbejdet gik imidlertid i stå i foråret, da HB Bolig Aps ikke kunne betale løn til sine ansatte og såkaldte enkeltmandsunderentreprenører. Ud over at store dele af arbejdet ikke var færdiggjort, blev der konstateret fejl og mangler ved noget af det udførte arbejde.

- De ikke færdiggjorte arbejder har været i indbudt udbud, og tre af de entreprenører, som oprindelig også bød på arbejdet, gør nu arbejdet færdigt. Desuden er der efterfølgende ved tv-inspektion fundet fejl på det udførte kloakarbejde, og det skal nu laves om, oplyser Peter Ern Andersen.

Han oplyser, at murerarbejdet udføres for godt 700.000 kroner, tømrerentreprisen lyder på 3,5 mio. kroner, mens det resterende malerarbejde vil koste cirka 570.000 kroner, i alt cirka 4,8 mio kroner. Kloakarbejdet udføres efter regning.

Tvivl om garantier

Når det endnu ikke kan gøres op, hvad kommunen kommer til at betale for at have entreret med HB Bolig Aps skyldes det, at det ikke er afklaret, om og i givet fald hvor stor en del af de af entreprenøren stillede bankgarantier kommunen er berettiget til.

Det forhold afklares gennem Voldgiftsnævnet for Bygge- og Anlægsvirksomhed. Desuden kendes omfanget af arbejdet med fejl og mangler endnu ikke. Kommunen har tilbageholdt en del af entreprisesummen. - Men det er rigtigt, at HB Bolig under alle omstændigheder bliver et dyrt bekendtskab, siger Peter Ern Andersen.

Ringkøbing-Skjern Kommune forventer, at arbejdet på skolen forsinkes med omkring 10 måneder i forhold til den oprindelige tidsplan.

- Konkursen er ikke skyld i hele forsinkelsen, idet HB Bolig allerede var bagud, da arbejdet gik i stå. Der var skiftende folk på hele tiden, nogle gange kom de, andre gange kom de ikke, og til sidst gik arbejdet helt i stå, siger Peter Ern Andersen.

Falsk konstruktion

De lokale byggevirksomheder mener, at kommunen ligger, som den har redt, idet kommunen i forbindelse med udbuddet ikke har stillet krav om bestemte løn- og arbejdsforhold.

HB Bolig Aps anvendte polsk arbejdskraft, der gennem en interessentskabskontrakt blev betragtet som underentreprenører. Konstruktionen blev imidlertid underkendt af Dansk Byggeri og 3F, hvorefter polakkerne blev omfattet af dansk overenskomst.

Det førte til et forlig om efterbetaling af 800.000 kroner til polakkerne - det er penge, som nu hentes gennem Lønmodtagernes Garantifond.

- Det egentlige problem er, at kommunen ikke har sikret sig i forbindelse med sit udbud. Her bør man naturligvis forudsætte, at arbejdet skal udføres på minimum overenskomstlignende forhold, for så havde man undgået denne sag og alle forsinkelser og fordyrelser, sagde Aksel Poulsen, formand for Dansk Byggeris lokalafdeling for Ringkøbing og omegn, til Licitationen 29. maj i forbindelse med konkursen.

Børnehave forsinket

HB Bolig Aps havde kort før konkursen i maj vundet to af fagentrepriserne på opførelse af en ny børnehave i Tarm. De to entrepriser har siden været udbudt på ny.

Ringkøbing-Skjern Kommune oplyser, at konkursen og de efterfølgende nye licitationer udskød byggestarten med tre-fire måneder.

Kommunen har i den konkrete sag krævet 900.000 kroner i dagbøder som følge af forsinkelsen. Det er det beløb, som kommunen vurderer konkursen har kostet på den pågældende byggesag.

Konkursboets kurator skriver i sin seneste redegørelse til kreditorerne imidlertid, at der ikke var indgåen endelig entrepriseaftale vedrørende byggeriet, ligesom der heller ikke var stillet bankgarantier. Kurator mener derfor ikke, der skal ske yderligere, idet kravet “under alle omstændigheder ikke vil opnå dækning", som det hedder.

Ifølge redegørelsen er der kun godt 345.000 kroner i aktiver men til gengæld 12,6 mio. kroner i passiver.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125